– Vanskeligere å snakke om penger enn sex

Det er vanskelig å snakke om pengeproblemer i et velstandsland som Norge, mener forbrukerøkonom.
Det er vanskelig å snakke om pengeproblemer i et velstandsland som Norge, mener forbrukerøkonom. Foto: Terje Pedersen / NPK
Artikkelen fortsetter under annonsen

En fersk undersøkelse viser at økonomiske problemer er det mest tabubelagte temaet blant nordmenn. Vi må bli flinkere til å snakke om pengeproblemer, mener ekspertene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nordmenn sliter med å snakke om økonomiske problemer. Og mange mener det ville ha vært enklere å snakke om en kriminell handling man har vært dømt for enn at postkassen er full av inkassokrav og at kredittkortgrensen er makset.

Det viser en fersk undersøkelse som YouGov har gjort på vegne av BlueStep Bank.

Mer enn en tredjedel av deltagerne i undersøkelsen mistenkte at noen i sin nære omgangskrets hadde økonomiske problemer. Samtidig har nesten halvparten av deltagerne i undersøkelsen unnlatt å snakke med vedkommende om dette (se faktaboks).

Nordmenns mest tabubelagte temaer:

  • At man ikke er i stand til å betale regninger/forsørge familien sin: 36%
  • At man har gjort noe kriminelt man er straffet for: 24%
  • At man har dårlig selvbilde: 9%
  • Egen seksuell legning: 7%
  • At man ikke har jobb, eller har mistet jobben: 5%
  • Kroniske sykdommer: 4%

Kilde: Undersøkelse for BlueStep Bank

– Frykter å bli dømt

Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea, er ikke overrasket over dette:

– Mitt inntrykk er at folk flest synes det er vanskeligere å snakke om penger enn om sex. Vi skjuler heller handleposer og sier ting koster mindre enn de gjør, fremfor å ta pengepraten med partneren vår. Spesielt økonomiske problemer skjuler vi, også fra våre aller nærmeste, og vi later heller som om alt er såre vell enn å avsløre hemmeligheten, sier hun til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det mener Reitan er synd. Hun tror mange vil oppleve at det er enklere å komme seg ut av økonomisk uføre om de hadde snakket om problemene sine.

– Jeg tror mange er redd for å bli dømt av sine nærmeste dersom de innrømmer at de har økonomiske problemer. Min erfaring er at de fleste møter støtte, og kanskje også opplever at de man deler sine tanker med har vært eller er i lignende situasjoner. Mange vil nok også oppleve det som en stor lettelse den dagen de forteller om sine økonomiske problemer. Dersom man har hatt på seg en maske i lang tid, og kanskje også brukt mer penger over evne i dette skuespillet, er det godt å endelig kunne være ærlig, legger hun til.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Knapphetsfella: – Derfor tar folk med dårlig råd «dumme» avgjørelser

Elin Reitan er forbukerøkonom i Nordea. Foto: Privat
Elin Reitan er forbukerøkonom i Nordea. Foto: Privat

– Skam er en ok følelse

I mars fortalte forbrukerøkonomen om sine egne efaringer rundt dette til VG.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Da jeg endelig samlet nok mot til å forteller, var det som om en stein ble løftet fra mine skuldre. Veien derfra ble mye lettere, og jeg maktet å jobbe meg relativt raskt ut av de økonomiske problemene, forteller hun.

Psykologispesialist og blogger, Kristina Moberg, mener også at flere burde våge å snakke åpent om økonomiske problemer.

– Dersom vi hadde snakket mer åpent kunne man delt erfaringer, og sånn sett lært opp flere rundt oss. Skam er en ok følelse egentlig. Skam gjør at de fleste av oss vil ordne opp for oss og opptre ryddig. Men det som ofte er saken dersom skam ikke blir håndtert, er at man ikke klarer å søke hjelp eller prate om det. Da er unngåelse en vanlig atferd. Unngåelsesatferd er sjelden gunstig, sier psykologspesialisten.

Les også: Rike er ikke mer egoistiske enn fattige

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ikke mestre voksenlivet

Moberg mener årsaken til at økonomiske problemer er tabubelagt, er kulturellt betinget.

– Det er klart at det er et skambelagt tema! Det handler om å ikke mestre voksenlivet, det handler om sosial status og opplevelsen av å ha mislyktes. Generelt er det to tema nordmenn, og mange andre kulturer, mener er uhøflig å snakke om: sex og penger. Og jammen meg mener mange psykologer at dette henger sammen, da det handler om å regulere egne behov i tråd med samfunnets normer, sier hun og legger til:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Psykologspesialist Kristina Moberg ber oss passe oss for illojale venner. Foto: Privat
Psykologspesialist Kristina Moberg ber oss passe oss for illojale venner. Foto: Privat

– Mange med økonomiske vansker vil ha vansker med å snakke om penger, og de med mye forbruksgjeld og høyt forbruk vil ofte ha en tendens til å stikke hodet i sanden. Mange slutter å åpne regninger og benekter at de har et økonomisk problem som hoper seg opp.

Reitan mener en av årsakene til at økonomiske problemer er tabubelagt er at vi lever i et velstandsland.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Folk flest har en romslig økonomi, og de færreste ønsker å skille seg ut. Derfor holder vi tett om pengeproblemene våre. Det er også slik at vi stiller svært høye krav til oss selv. Når vi ikke klarer å leve opp til forventingene våre er det lett å føle skam, og spesielt mange i denne situasjonen går nok og kjenner på at de ikke strekker til. Det er heller ikke til å komme utenom at vi lever i et forbruksdrevet samfunn, der vi verdsetter tingene våre høyt. Da kan det føles tungt å ikke kunne ta del i denne kjøpefesten, sier Reitan.

Les også: – Pengeproblemer er et skambelagt tema for nordmenn

Administrerende direktør i BlueStep Bank, Rolf Stup, er bekymret for de som ikke får hjelp med sine økonomiske problemer. Han tror konsekvensene av å ikke snakke om økonomiske problemer er vanskelig å forutse:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Mange av de tradisjonelle bankene ønsker ikke å hjelpe personer med økonomiske problemer, fordi risikoen er for stor. Dette er mennesker som på tross av stødig, fremtidig inntekt ikke får hjelp, fordi de har negativ betalingshistorikk som er forårsaket av enkelthendelser som skilsmisse, langvarig sykdom eller arbeidsledighet.