Intet nytt fra Dominica etter orkanen

Orkanen Maria har truffet land. Se video i vinduet over.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Minst én person omkom da orkanen Maria rammet den franske øygruppa Guadeloupe, opplyser lokale myndigheter. Fra Dominica er intet hørt på mange timer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den voldsomt kraftige kategori 5-orkanen passerte tirsdag over den franske øygruppa Guadeloupe og den lille øystaten Dominica i Karibia.

Personen som omkom på Guadeloupe, ble truffet av et fallende tre. To andre er savnet etter at båten deres sank i orkanen ved øya La Desirade, øst i Guadeloupe.

Dominicas statsminister Roosevelt Skerrit la ut en serie dramatiske meldinger på Facebook da orkanen herjet som verst mandag. Blant annet fortalte han taket på hans egen offisielle residens blåste bort, at huset ble oversvømmet og at han selv ble reddet.

Les også: Massive ødeleggelser etter orkanen Maria: – Øya er ødelagt

Men så inntrådte stillheten da all kommunikasjon ble brutt tirsdag morgen, og ingenting er hørt fra den lille øya siden. Landets konsul i New York sier hun ikke har hatt forbindelse siden klokka 4 tirsdag morgen (10 norsk tid).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vinden er nådeløs. Vi overlever bare ved Guds nåde, skrev Skerrit før kommunikasjonen ble brutt. Så skrev han at han hørte bølgeblikktak fly rundt ham, og i den siste meldingen appellerte han om internasjonal hjelp til alt.

Dominicas kringkasting var også nede tirsdag formiddag, og et selskap som følger internett verden rundt, sier at mesteparten av Dominicas internettservice var borte. Enkelte meldinger sier at takene er borte på 60 prosent av øyas hus.

Strømløst

Rundt 40 prosent av Guadeloupe er uten strøm. Strømbruddet har rammet 80.000 husstander. Det er også meldt om store oversvømmelser, særlig på sørkysten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter å ha gjort store skader på Guadeloupe og nærmest rasert den lille øystaten Dominica var Maria torsdag på vei mot Jomfruøyene og Puerto Rico.

Det amerikanske orkansenteret advarte mot en «potensielt katastrofal» orkan, som om mulig er enda kraftigere enn Irma som raserte en rekke små øyer i Karibia, nordkysten av Cuba og deler av Florida.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Høyeste kategori

Ifølge orkansenteret vil Maria være i kategori fire eller fem når den etter alt å dømme passerer vestspissen av øya St. Croix, den ene av øyene i De amerikanske jomfruøyene, og feier tvers over midten av Puerto Rico.

Orkanen kommer mens opprydningen på øyene som ble rammet av Irma, knapt har begynt, og flere av dem vil nå rammes på nytt, eller iallfall få føling med kraftig vind og nedbør når Maria passerer litt unna.

På Puerto Rico, som kan treffes for fullt, er fortsatt store deler av øya uten strøm etter Irma.

Les også: Orkanen Maria oppgradert til kategori fire

Fransk nødbase rammes

Franske myndigheter satte opp sin nødhjelpsbase for ofrene for Irma på Guadeloupe, og det er nå frykt for at store skader der skal hemme hjelpeinnsatsen til de franske øyene Saint Martin og St. Barts.

Myndighetene sier det foreløpig er meldt inn få strukturelle skader, men mange veier rundt hovedstaden Pointe-a-Pitre er oversvømt, og nedblåste trær blokkerer noen veier.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Orkanen Maria på vei mot herjede karibiske øyer

Verste på 100 år

På Puerto Rico var folk tirsdag i full gang med å spikre plater foran vinduer og hamstre mat og andre forsyninger før Maria ventes inn over øya onsdag.

Guvernør Ricky Rosselló advarte folk mot det han sier kan bli den verste stormen på nesten 100 år.

Det amerikanske orkansenteret venter opp til 60 centimeter nedbør på øya, og en stormflo på 2 til 3 meter.