Unge migranter betaler skyhøy pris for drømmen om et bedre liv

Unge, afrikanske flyktninger som kommer fra land sør for Sahara, løper en stor risiko når de forsøker å ta seg over til Italia. Flertallet av dem blir grovt misbrukt underveis, fastslår UNICEF i en ny rapport.
Unge, afrikanske flyktninger som kommer fra land sør for Sahara, løper en stor risiko når de forsøker å ta seg over til Italia. Flertallet av dem blir grovt misbrukt underveis, fastslår UNICEF i en ny rapport. Foto: Emilio Morenatti / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Unge, afrikanske flyktninger løper en enorm risiko for å bli grovt utnyttet underveis. Spesielt farlig er ruten via Libya, viser en fersk UNICEF-rapport.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

UNICEF og Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) har nylig publisert en ny rapport om barn og ungdom på flukt. Den viser at denne gruppen migranter har langt større risiko for å bli utnyttet underveis enn vokse. Spesielt farlig er ruten til Italia, via Libya og Middelhavet, den såkalte sentrale middelhavsruten.

77 prosent av barn og ungdom som er blitt intervjuet, sier at har blitt utnyttet underveis, sammenlignet med 69 prosent av voksne over 25 år.

Det spiller også stor rolle om ungdommene har flere års skolegang eller ikke, og om de reiser alene eller sammen i en gruppe.

Utsatt gruppe

Fluktruten over Middelhavet er farligst for ungdom fra Afrika sør for Sahara. Denne gruppen er aller mest utsatt for overgrep, for å bli grovt utnyttet underveis og for å havne i hendene på menneskehandlere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De løper fire ganger så høy risiko for å bli utnyttet som ungdom fra andre regioner.

Kommer barna og ungdommene fra andre verdensdeler, faller risikoen for overgrep til litt under 40 prosent. Det betyr altså at ungdom også fra andre regioner er svært utsatt for overgrep.

Men forskjellene i behandlingen av gruppene er ifølge UNICEF og IOM trolig et uttrykk for rasisme. Svært mange vitnemål fra unge migranter og flyktninger som kommer fra Afrika sør for Sahara, viser at de blir behandlet dårligere og at de er en målgruppe for å bli utnyttet – på grunn av hudfarge.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: FNs flyktningsjef: – Jeg kaller ikke dette transitt, jeg kaller det arrest

11.000

UNICEF og IOM har analysert nærmere 11.000 unge flyktninger i alderen 14–17 og 18–24 år Undersøkelsene ble foretatt i 2016 og i 2017 og viser altså at både fluktruter og opphold i Libya byr på store farer og grove overgrep.

Artikkelen fortsetter under annonsen

UNICEF sier det haster med å ta tak i problemet.

– De mest sårbare på flukt må få beskyttelse. Det kan de først og fremst få gjennom at man oppretter trygge og ordnede måter å migrere på – slik at man kan unngå å bli ofre for menneskesmuglere og for menneskehandel.

Aktuelt:

Tvangsreturnerte til Afghanistan: – Halvparten har flyktet på nytt

Advokater sjokkert over Norge: – Setter liv i fare