Øya hvor Napoléon døde i eksil åpner seg for turisme

Sankt Helena sett fra Den internasjonale romstasjon.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Øya der den slagne franske ekskeiseren trakk sitt siste sukk er en av verdens mest utilgjengelige destinasjoner. Det er i ferd med å endre seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

4.000 kilometer fra Rio de Janeiro i Sør-Amerika og 1.950 kilometer fra grensen mellom Angola og Namibia i det sørvestlige Afrika, ligger Sankt Helena i det sørlige Atlanterhavet.

Den lille fjelløya er meislet inn i historiebøkene som øya der Napoléon Bonaparte ble tvunget til å leve i eksil helt til han døde av magekreft i 1821.

Som følge av den fjerne beliggenheten har øya, som tilhører Storbritannia, opplevd beskjeden grad av turisme. For de som har ønsket å sette sin fot på den tropiske øya med vulkansk opprinnelse, har eneste løsning vært fem dager lang tur om bord på postbåt fra Cape Town i Sør-Afrika. Omkring to tredjedeler av koloniens budsjett dekkes i dag av britiske subsidier.

699 steg til panoramautsikt

I 2016 sto Sankt Helena Airport ferdig med en prislapp på tre milliarder kroner, men åpningen ble kraftig utsatt som følge av sterk vind. Ett år senere landet det første passasjerflyet på flyplassen som omtales som «verdens mest ubrukelige».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå kommer omsider ukentlige flyforbindelse til øya på plass; fra og med 14. oktober i inneværende år, sender det sørafrikanske selskapet Airlink avgårde første rutefly. De ukentlige flyvningene vil gå fra Cape Town og Johannesburg, og flytiden er beregnet til seks timer med mellomstopp i Namibia.

Livet for Sankt Helenas rundt 5.000 beboere kretser seg først og fremst rundt hovedstaden Jamestown der øyas eneste havn befinner seg. Byen ligger i bunnen av en dyp kløft og plasseringen gjør at byen er en del varmere enn resten av øya. Bygningene er for det meste i britisk kolonistil.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

For de som føler seg sterke i beina og ikke blir så lett nervøs i høyden, går det en steintrapp som kalles Jakobs stige opp til Ladder Hill. Herfra kan du nyte panoramautsikt over øyas hovedstad, ta turen innom vakttårnet og besøke bydelen Half Tree Hallow mens du forbereder deg på å gå de 699 trappetrinnene ned igjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: På denne paradisøya er det totalforbudt å gå i land

(Saken fortsetter under)

Gjennomsnittlig ligger temperaturen i Jamestown 5 grader høyere enn resten av øya, hele året. Dette har også sammenheng med de store høydeforskjellene på øya. Foto: David Stanley/Flickr

Kun 300 individer av nasjonalfuglen

Høyeste punkt er Diana’s Peak som strekker seg 818 meter over havet og som i 1996 ble Sankt Helenas første nasjonalpark. Bruker du Jamestown som utgangspunkt, kan du følge en tursti som tar deg til den nærliggende Heart Shaped Waterfall.

Øya kan friste med minst 40 plantearter, i tillegg til insekter, fugler og annen fauna som du kun finner her. Nasjonalfuglen Sankthelenalo pryder både våpenskjold og flagg, den er i dag sterkt truet og det finnes kun litt over 300 individer på øya.

Et besøk til Sankt Helena er ikke fullbrakt uten Longwood House, der Napoléon Bonaparte tilbrakte seks år i eksil før han døde i 1821. Huset er, i likhet med Briars Pavilion der han bodde den første tiden på Sankt Helena, åpen for publikum. Omvisningen avsluttes ved Napoleons grav der den forhenværende keiseren lå begravet til kisten hans ble fraktet tilbake til Paris i 1840.

Hvert år minnes øyas innbyggere, som kaller seg «Saints», Napoléons død 5. mai.

Les også:

Ny øy dukket opp utenfor USA

– Dette er verdens beste øyer

La Gomera - den glemte kanariøya

Denne øya er bare for menn - og du får ikke fortelle hva du opplever der