7.493 flere røde stemmer enn til de blå

Inkluderes resultatet til Rødt og MDG fikk SVs Audun Lysbakken, Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Jonas Gahr Støre (Ap)  flere stemmer enn den blåblå regjeringen og dens støttepartier.
Inkluderes resultatet til Rødt og MDG fikk SVs Audun Lysbakken, Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Jonas Gahr Støre (Ap)  flere stemmer enn den blåblå regjeringen og dens støttepartier. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Motstanderne av den blåblå-regjeringen fikk flest stemmer, men de borgerlige har fått ni mandater mer på Stortinget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I morgentimene tirsdag var det få stemmer igjen å telle. Da noe over 95 prosent av stemmene var klare, viste det seg at de partiene som ikke ønsker at Erna Solberg skal fortsette som statsminister faktisk hadde fått flest stemmer.

Partiene som favner rundt den blåblå-regjeringen hadde da fått 1.408.592 stemmer, mens motstanderne hadde fått 1.416.085, melder NRK.

Det er 7.493 stemmer mer til regjeringens motstandere.

Forklaringen til at det likevel er Erna Solberg som fortsetter som statsminister, hvis Høyre, FrP, Venstre og KrF blir enige om en ny plattform, ligger i valgsystemet med sperregrense og ordningen med utjevningsmandater.

Les også: Tøffe forhandlinger i vente for statsminister Solberg

Det er slik at stemmer i lite tettbygde fylker som Finnmark og Sogn og Fjordane teller mer enn Oslo og Akershus.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Noen ganger kan den ene siden ha fordel av den norske valgordningen, andre ganger har andre det, sier valgforskeren Anders Todal Jenssen til NRK.

Han understreker også at det ikke er første gang noe slikt skjer. Både i 2005 og 2009 var det borgerlig side som fikk flest stemmer - 21.000 og 49.000 - men de fikk likevel ikke regjeringsmakten.

Les også: Kvinnerekord på Stortinget