Frp-Tybring-Gjeddes drøm: Bli utenriksminister

VIDEO: Tybring-Gjedde sikter seg ikke inn på Listhaugs post.
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Fire nye år! Fire nye år! Jubelen sto i taket da resultatet av de første valgdagsmålingene ble kringkastet på Frps valgvake i Speilsalen på Grand Hotel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Grand Hotel (ABC Nyheter) Feststemningen senket seg på få sekunder i de erverdige salene, der gulvene er dekket av tykke tepper og veggene av store, speil med gulldekor. Nervøsiteten som gjerne tynger valgvaker, var med ett som blåst bort.

– Dette blir jevnt. Jeg innrømmer at jeg er litt smånervøs akkurat nå, sa stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde fra Oslo til ABC Nyheter like før prognosene kom.

Han vedgår at han har lyst på en plass rundt Kongens bord dersom regjeringssamarbeidet mellom Høyre og Frp fortsetter - som det altså ser ut som det vil nå.

– Jeg håper på det, men er ikke så sikker på at det er noe særlig realistisk. jeg har mine meninger, og sier det jeg står for. Det er ikke alltid det blir satt så stor pris på, sa Tybring-Gjedde, som mener han representerer partiets velgere godt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han er klimaskeptiker, og opptatt av innvandrings- og integreringspolitikken. Men det er ikke - som mange kanskje har trodd - Sylvi Listhaugs regjeringsplass han sikler på.

Følg opptellingen direkte her fra klokken 21

Vil ha Putin-samarbeid

– Drømmetaburetten jeg aldri får er utenriksminister, ler han da ABC Nyheter spør.

– Vi trenger en helt annen utenrikspolitikk, som setter Norges interesser først, og som er realistisk. Vi trenger ikke å drive fredsforhandlinger i Sør-Sudan eller Guatemala eller Colombia.

Han mener et godt forhold til Russland er helt avgjørende, opg at Norge er nødt til å finne en måte å samarbeider med Vladimir Putin på - og ikke definere ham som fiende slik USA og resten av Europa ifølge tybring-Gjedde gjør.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er Norway first! slår Christian Tybring-Gjedde fast.

– Er Trump et forbilde?

– Nei, jeg synes han er en kunnskapsløs, forvirret mann som er kommet i en rolle som han ikke behersker. Men Ronald Reagan og George Bush var gode politikere for både USA og verden. Jeg blir mer nervøs av Trump enn jeg blir trygg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Direktesenter: Her får du siste nytt om valget

Siv Jensens mor: De fortjener å fortsette

Monica Kjelsberg er moren til Frps partileder Siv Jensen. Hun er skråsikker på at Frp-Høyre-regjeringen blir sittende.

– Det fortjener de, men kan ikke utrette mirkaler på fire år. Hvis de får fortsette i fire år til, så kommer resultatene, sier Monica Kjelsberg til ABC Nyheter, der hun står foran et enormt portrett av Siv Jensen.

Per Sandberg var på sin første Frp-valgvake i 1984. Han har godfølelse nå - men har takket nei til å stå på partiets lister.

– 20 år på Stortinget er nok. Jeg har bare lyst til å gjøre noe annet, men først skal jeg sluttføre de jobbene jeg har foran meg i forhold til fiskeripolitikken.

Men han legger ikke skjul på at han ønsker å fortsette som fiskeriminister.

– Hvis Erna mener jeg fortsatt duger, for det er en helt fantastisk jobb, det skjer utrolig mye der, så gjør jeg det. Det er mye ugjort jeg gjerne vil sluttføre.

VIDEO: Intervju med Monica Kjelsberg.