Garantert halv pris for el-bilister lar vente på seg

Illustrasjonsbilder av biler som kommer til Norge via Drammen havn. Bilimport. Mitsubishi. El-bil. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Illustrasjonsbilder av biler som kommer til Norge via Drammen havn. Bilimport. Mitsubishi. El-bil. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Eiere av el-bil skal ifølge et stortingsvedtak fra i fjor sikres fortsatt redusert pris på parkering, bompassering og ferge i flere år fremover. Men mange lover må flikkes på før det blir virkelighet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

El-bileiere har flere økonomiske fordeler, men det har vært usikkerhet om hvor lenge disse vil vare.

De borgerlige samarbeidspartiene på Stortinget vedtok i forbindelse med budsjettforhandlingene i fjor å sikre minimum halv pris for bompasseringer, parkering og fergebillett i «overskuelig framtid», melder TV 2.

Høyre, Frp, Kristelig Folkeparti og Venstre fattet i fjor stortingsvedtak om at el-bilfordelene skal bli permanente, og garantere maks halve takster for bompenger, ferge og parkering. Vedtaket til tross er ikke regelen formalisert i lov.

Les også: Nå blir Norges mest solgte elbil ny

Finansdepartementet har ifølge TV 2 sendt saken videre til Samferdselsdepartementet. Flere lover må endres for å realisere vedtaket, får kanalen opplyst:

«Bompenger, ferge og parkering er regulert av ulikt lovverk, så det vil ikke bli fremmet lovendrings-forslag for Stortinget før på nyåret. Både veglova, yrkestransportlova og vegtrafikklova må endres», heter det i en uttalelse fra departementet til TV 2.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er planlagt ny høringsrunde i høst, og forslagene til lovendringer vil først komme for Stortinget i 2018. Stortinget vil da ha en ny sammensetning, som skal avgjøre el-bilistenes prisfremtid.

Les også: Dette kan bli en av de morsomste elbilene

(På spørsmål fra TV 2 bekrefter Arbeiderpartiet at de også er for halv pris for elbilistene. Dermed skulle flertall være sikret også etter valget.)

Det er i dag 123.000 elbiler på norske veier, og 20 prosent av nye biler går på strøm. Det er satt mål om at alle nybiler skal være «nullutslipps» innen 2025.

TV 2 har en oppsummering av fordeler for el-bileiere som gjelder i dag, men kun er garantert til 2020: momsfritak, engangsavgift på kr 0,-, og ingen årsavgift.

Les også: De største kommunene er ikke best på elbil