EU-splittelse om tysk nei til Tyrkia

Storbritannias utenriksminister Boris Johnson (t.h.) sammen med Maltas utenriksminister George Vella på EUs uformelle utenriksministermøte i Tallinn. Foto: Liis Treimann / AP / NTB scanpix
Storbritannias utenriksminister Boris Johnson (t.h.) sammen med Maltas utenriksminister George Vella på EUs uformelle utenriksministermøte i Tallinn. Foto: Liis Treimann / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tysklands statsminister Angela Merkel vil avslutte EUs medlemskapssamtaler med Tyrkia. Slett ikke alle er enige. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Etterpå! sa Tyrkias EU-minister Ömer Celik da han ankom til EUs uformelle utenriksministermøte i Tallinn fredag morgen.

Han ville ikke uttale seg til pressen før møtet, der Tyrkia var spesielt invitert som kandidatland til EU.

Tysklands statsminister Angela Merkel sa i forrige uke at hun ville ha slutt på EUs forhandlinger med Tyrkia om medlemskap i unionen. Flere andre EU-land har gjort det klart at de er enige, men fredag kom det fram at langt fra alle slutter rekke bak henne.

– Vi må huske på at tyrkerne har vært gjennom en veldig vanskelig periode, sa Storbritannias utenriksminister Boris Johnson.

– Alle europeiske land, inkludert Storbritannia, er alvorlig bekymret for menneskerettighetene i Tyrkia, for pågripelser, for behandlingen av medarbeidere i Amnesty International spesielt, og for behandlingen av journalister. Men jeg mener at vi ikke bør skyve Tyrkia vekk. Tyrkia er et storartet land og et strategisk viktig land for oss alle, sa han.

Irlands utenriksminister Simon Coveney sa han ønsket å holde åpen muligheten for tyrkisk EU-medlemskap.

– Det er åpenbart mye som har forandret seg i Tyrkia det siste året, og det skal vi ikke skyve under teppet. Men det betyr ikke at vi skal slutte å jobbe for en bedring av forholdet, sa han.