Strid om norsk lønn i norsk farvann:Monica Mæland (H): – Pollestad lyver om sjømannslønn

SJØ-SLAG: Monica Mæland anklager Senterpartiets Geir Pollestad for løgn og spill i striden om norske lønnsvilkår skal gjøres gjeldende i norske farvann.
SJØ-SLAG: Monica Mæland anklager Senterpartiets Geir Pollestad for løgn og spill i striden om norske lønnsvilkår skal gjøres gjeldende i norske farvann. Foto: Terje Bendiksby / NPK
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg reagerer veldig sterkt på Geir Pollestads påstander om vår politikk for å vurdere norske lønns- og arbeidsvilkår til sjøs. Nå må han besinne seg!

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det sier næringsminister Monica Mæland (H) til ABC Nyheter, etter salven lederen for Stortingets næringskomité, Geir Pollestad (Sp), fyrte av i ABC Nyheter tidligere torsdag.

Et verbalt sjø-slag er nå i ferd med å utvikle seg mellom de to partiene, etter at Pollestad anklaget henne for å droppe en lovet utredning om å innføre norske lønns- og arbeidsvilkår også i norske farvann.

I motsetning til på land, er det mer lovløse arbeidslivs-tilstander til sjøs.

– Regjeringen driver et uverdig spill med norske sjøfolk, sa Pollestad.

Sp-politikeren anklager regjeringen for faneflukt etter at han først fikk et skriftlig svar fra Mæland han var fornøyd med. Der forsikret Mæland at hun ville starte en utredning i samråd med partene i marin sektor.

Les også: Vedum: – Jeg er fortsatt glad i å så og å se ting vokse

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Senterpartiet er desperate

Dagen etter trakk hun svaret tilbake og nøyde seg med å si at hun vil snakke med partene.

– Selv om Senterpartiet er desperate, må Pollestad besinne seg og ikke lage slike historier, sier en sint Mæland.

– Det første svaret Pollestad fikk, var ikke godkjent politisk. Det handler ikke om at jeg har ombestemt meg. Mitt forslag vil være en utredning, kombinert med at vi konfererer med næringen, forsikrer hun.

Ett poeng Pollestad hadde, er at prosessen i beste fall skyves til etter valget.

Men han tror signalene om at regjeringspartiene endelig vil gå med på en utredning, var en valgkamp-ballong, og at tilbaketrekkingen av det første løftet viser at regjeringen kun driver et spill.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Når det endelige svaret ble så kort, er det fordi jeg ønsket å møte alle parter i næringen først. I motsetning til Senterpartiet har jeg respekt for trepartsamarbeidet, sier derimot næringsministeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvorfor har ikke det skjedd på de fire årene dere har sittet i posisjon?

– Fordi det var diskutert i et utvalg som ikke ønsket en slik utredning, svarer hun.

– Det er løgn når Pollestad sier at de rødgrønne partiene hadde startet en prosess for å utrede norske lønns- og arbeidsvilkår før vi overtok i 2013, sier Mæland.

Quiz: Hva kan du om Senterpartiets politikk?

– De rødgrønne løftet ikke én finger

Ifølge Pollestad ble et slikt arbeid stoppet da de blåblå overtok regjeringskontorene, og forslag i Stortinget om det samme, er blitt stemt ned av regjeringspartiene - inntil i behandlingen av årets reviderte nasjonalbudsjett.

– Det finnes ikke spor av noe slikt arbeid etter de rødgrønne i departementet, sier Monica Mæland, og fyrer av en kraftsalve:

– Den rødgrønne regjeringen løftet ikke én finger for å styrke norske sjøfolk!

Quiz: Hva kan du om Venstres politikk?