15 delstater vil saksøke Trump for immigrant-beslutning

Martha Waggonner, Walker Waggonner, Katie Powell og Gail McGlothin avbildet under en støttemarkering for DACA i Tyler i Texas tirsdag. Det fant sted en rekke markeringer og demonstrasjoner landet rundt, men Trump har besluttet å avvikle DACA-programmet.
Martha Waggonner, Walker Waggonner, Katie Powell og Gail McGlothin avbildet under en støttemarkering for DACA i Tyler i Texas tirsdag. Det fant sted en rekke markeringer og demonstrasjoner landet rundt, men Trump har besluttet å avvikle DACA-programmet. Foto: Chelsea Purgahn / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

15 amerikanske delstater sier de vil gå til søksmål mot Trump-administrasjonen for å få omgjort presidentens vedtak om å skrote amnesti for unge immigranter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det opplyste justisministeren i delstaten Washington nordvest i USA, Bob Ferguson, på en pressekonferanse onsdag. Også Washington DC stiller seg bak søksmålet fra de 15 delstatene, som vil bli overlevert en domstol i New York.

Bob Ferguson har også tidligere saksøkt Trump, den gang for å få stanset det omstridte innreiseforbudet for statsborgere fra en rekke muslimske land.

Trump besluttet tirsdag å avvikle det såkalte DACA-programmet. DACA står for Deferred Action for Childhood Arrivals og ble til gjennom en presidentordre fra daværende president Barack Obama i 2012.

800.000 berørt

Mektige næringslivsledere i USA, blant annet i IT-industrien, har bedt Trump beholde ordningen. Programmet gjør det mulig for barn som ble tatt med ulovlig til USA før de var 16 år, å få en toårig fornybar arbeidstillatelse eller studere ved universiteter. Programmet har beskyttet de nesten 800.000 fra å bli deportert fra landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Justisminister Jeff Sessions sa tirsdag at DACA ikke avsluttes umiddelbart. Først om seks måneder blir det avviklet, noe som skal gi Kongressen nok tid til å finne andre løsninger for de nesten 800.000 berørte, sa han.

De som allerede er innrullet i DACA-ordningen får fortsette som nå inntil deres nåværende toårige tillatelse går ut. Hvis den utløper før 5. mars neste år, kan de søke om fornyelse for ytterligere to år, men da må de søke om det innen 5. oktober i år. Programmet tillater ingen nye søknader.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: Historieprofessor: – Vi må forstå at Trump er en sjeldent farlig person

– Ubarmhjertig handling

Motstandere av programmet er fornøyde med Trumps beslutning. De har argumentert for at DACA utgjør grunnlovsstridig misbruk av presidentordrer. Det var daværende president Barack Obama som i 2012 innførte DACA ved å utstede presidentordre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tilhengere av programmet kaller Trumps beslutning ubarmhjertig. Trump har imidlertid selv sagt at deltakerne i DACA har en spesiell plass i hans hjerte og at beslutningen om å skrote programmet har vært den vanskeligste han har tatt som president til nå.

Ferguson kaller Trumps beslutning om å avslutte programmet «en mørk tid for landet vårt». Trumps beslutning er brudd på immigrantenes rettssikkerhet, mener Ferguson, som frykter at opplysninger deltakerne i DACA-programmet har gitt til myndighetene, kan bli brukt mot dem.

Aktuelt: Trump: Militærbruk mot Nord-Korea er ikke førstevalget

– Skandaløst

– Det er skandaløst. Det er ikke rett. Som justisminister i delstaten Washington har jeg en hammer. Det er loven, sa en følelsesladd Ferguson på en pressekonferanse i Seattle onsdag.

Washingtons guvernør Jay Inslee deltok også på pressekonferansen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er enda et ledd i en lang rekke overgrep som denne presidenten har forsøkt å lure inn i vår store nasjon, sa Inslee.

Søksmålet er levert inn til domstolen Eastern District i New York på vegne av Washington DC og delstatene New York, Massachusetts, Washington, Connecticut, Delaware, Hawaii, Illinois, Iowa, New Mexico, North Carolina, Oregon, Pennsylvania, Rhode Island, Vermont og Virginia.