Utenriksministeren på høgskolen i Drammen:– Syria hadde diktator Assad, uten tvil. Men det vi opplever nå, er helt forferdelig

KRIG OG FRED: Utenriksminister Børge Brende liker ikke Irans krigføring i Syria, men mener Saudi Arabias bombing av Jemen er legitim.
KRIG OG FRED: Utenriksminister Børge Brende liker ikke Irans krigføring i Syria, men mener Saudi Arabias bombing av Jemen er legitim. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi hatt en utvikling i Syria med blodbad og den verste humanitære katastrofen siden 2. verdenskrig. I 2012 var landet et mellominntektsland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

DRAMMEN (ABC Nyheter): Beskrivelsen utenriksminister Børge Brende (H) ga studentene ved Høgskolen i Sørøst-Norge, Drammen, tirsdag, var megetsigende:

Etter år med krig der utenlandske krefter fra mange hold deltar, har Syria gått fra et middels velstående land, til den verste humanitære katastrofen i verden siden andre verdenskrig.

– Syria hadde diktator Assad, uten tvil. Men det vi opplever nå, er helt
forferdelig, sa Brende.

Han problematiserte ikke Norges, USAs og andre vestlige lands militære aktiviteter i landet, men manet til forhandlinger:

– Behovet for å finne fredelige løsninger, inkludert regjeringen i Damaskus, er stort, sa Brende til det fullsatte auditoriet.

Fra eksklusjon til inkludering?

Inkluderingen av Assads regjering, er interessant. Helt siden 2012 har Norge ikke ansett Assad-regjeringen som legitim.

Da slo daværende utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) på vegne av den rødgrønne regjeringen fast at Norge ikke lenger anerkjenner Syrias regjering.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I stedet erklærte han at den såkalte Nasjonalkoalisjonen «er folkets rette representant i Syria.»

Andre observatører anser Nasjonalkoalisjonen som en løst sammensatt gruppering i mylderet av mer og mindre islamistiske opposisjonsgrupper.

Mandag omtalte så Russland-kjenneren Bjørn Ditlef Nistad en reportasje i russisk fjernsyn, som angivelig viser at styrkene norske soldater er med på å trene opp i Sør-Syria, selger våpen til IS.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norske styrker er der for å trene opp syriske grupperinger til å slåss mot IS. Men ifølge reportasjen har de syriske krigerne heller angrepet syriske regjeringsstyrker ved flere anledninger.

ABC Nyheter har ikke fått bekreftet dette fra annet hold.

Les også: Brende vil ikke si om Norges venner i Syria forlot fredsforhandlinger

Legitim bombing av Jemen

De syriske myndighetene har som kjent fått hjelp av Iran og Russland i krigen mot jihadister og det som måtte være av demokratiske opposisjonsstyrker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Irans opptreden i Syria syns jeg er uakseptabel. Sammen med Russland har de vært blant de viktige støttespillerne for Assad. Assad har jo brukt kjemiske våpen mot sitt eget folk, klargjorde utenriksministeren på spørsmål fra en kurdisk tilhører.

Derimot syns han den voldsomme bombingen Saudi Arabia og andre stater foretar i Jemen, er folkerettslig akseptabel.

Jemens president er nemlig jaget av opprørere, og befinner seg i eksil i Saudi Arabia.

– Det som kompliserer dette med Jemen, er at noen av de intervenerende maktene er bedt av de lovlige myndighetene i Jemen, sa utenriksminister Børge Brende i Drammen.

Han forsikrer om at norsk forsvarsindustri ikke selger våpen, bare annen type utstyr, til Saudi Arabia.

Les også: Saudi-ledet koalisjon innrømmer feilbombing i Jemen