Advarer mot Listhaug

William Nygaard har lenge tenkt på å advare mot Sylvi Listhaug. Foto: Mimsy Møller.
William Nygaard har lenge tenkt på å advare mot Sylvi Listhaug. Foto: Mimsy Møller.
Artikkelen fortsetter under annonsen

PEN-leder William Nygaard angrer ikke på at han brukte ordet «fascisme» i sitt Facebook-angrep på integreringsminister Sylvi Listhaugs retorikk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har ikke karakterisert henne som fascist. Jeg sier at retorikken hennes er uheldig og kan føre til den type politiske holdninger. Det er en bevisstgjøring jeg står inne for. Listhaug bruker en unødvendig splittende retorikk, som hun som politiker bør ta ansvar for. Hennes retorikk kan få alvorlige konsekvenser langt utover stundens heftighet, sier William Nygaard etter sitt omstridte utspill om integreringsminister Sylvi Listhaug på Facebook.

– Det var viktig, ja, faktisk helt maktpåliggende å få sagt dette, sier William Nygaard til Dagsavisen.

Les også: Listhaug på kristentreff: - Vi må ikke bli som Sverige

«Fascisme»

«Jeg bryter et tabu om fascisme og advarer for egen regning: Blant våre rikspolitikere er det nok Sylvi Listhaug som ligger tettest på en autoritær og rasistisk fascisme i norsk politikk i dag», skrev altså William Nygaard på sin Facebook-profil søndag. «Hennes politikk er egenrådig og farlig og bør advares mot. Hermed gjort – i god tid før valget», avsluttet han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nygaard er tidligere forlagssjef i Aschehoug og nåværende styreleder i NRK og i Norsk PEN, som kjemper for forfatteres ytringsfrihet. Han er også mannen som i 1993 ble utsatt for et attentat av en islamistisk ekstremist etter å ha gitt ut boka «Sataniske vers». Men overfor Dagsavisen understreker han at han uttaler seg på Facebook som privatperson.

– Dette har jeg gjort helt på egen hånd, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Skaper frykt

Reaksjonene på Nygaards Facebook-profil og ellers på sosiale medier har i dagene etterpå vært mange og sterke. «Av William Nygaard venter en seg liksom mer kvalitet og hederlighet. Hvor er de antidemokratiske holdningene, de antiparlamentariske synspunktene og førerforherligelsen, alt sentrale elementer i fascistisk ideologi, hos Sylvi Listhaug?» spør debattant Knut Herefoss på Facebook. Mens sosialantropolog Thomas Hylland Eriksen støtter Nygaard, både på Facebook og til Dagsavisen:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hun (Listhaug) er en splittende politiker som ekskluderer der jobben hennes tilsier at hun burde inkludere, sier han.

– Hun forsterker et skille mellom «oss» og «dem» som skaper frykt og mistenksomhet på begge sider.

Kommentar: Sylvilismen: En kort guide (Hege Ulstein)

«Hatretorikk»

William Nygaard selv sier til Dagsavisen at han ikke har rukket å lese alle kommentarene på sosiale medier ennå. Han er likevel godt kjent med at utspillet hans er kontroversielt. Men bakgrunnen for utspillet er tanker han har hatt lenge.

– Jeg har i veldig lang tid lagt merke til at Listhaugs måte å argumentere på gjerne utløser provokasjon og en hatretorikk blant oss. Dypest sett ligger det mye grums i slik hatretorikk, som vi må sette navn på, slik at vi kan se hvilken risiko dette er. Jeg har ikke sagt at Listhaug selv identifiserer seg med disse grumsete holdningene, men jeg sier at hun utløser dem. Det er veldig farlig for et politisk klima, og det skaper frykt, usikkerhet og diskriminering. I sum skaper dette en prosess som er veldig uheldig i deler av landets befolkning. Jeg mener det er viktig at vi sier fra hva dette kan føre til. Ja, jeg setter det på spissen i innlegget mitt på Facebook, men jeg gjør det for å skape debatt, og for at folk skal tenke seg om, sier Nygaard til Dagsavisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Listhaug vil ikke unnskylde imam-utspill

«Klar tale»

Statsråd Sylvi Listhaug selv sier via sin rådgiver Espen Teigen at hun «ikke finner seg i å bli stemplet som en fascistisk rasist».

«Den ekstreme tankegangen er direkte imot absolutt alt jeg står for», skriver hun i en e-post til Dagsavisen. «Dette handler til syvende sist om politikk, og jeg kommer til å fronte en streng innvandringspolitikk og en integreringspolitikk som stiller krav framover. Jeg er opptatt av klar tale og det å diskutere realitetene, og ikke å skyve ting under teppet. Det kommer jeg til å fortsette med, selv om enkelte stempler meg med drøye karakteristikker».

Les også:
Listhaugs «svenske tilstander» populært på ytterste høyrefløy Listhaug vil utfordre menneskerettighetene ved å øke bruken av lukkede mottak Mathias Fischer: – Listhaug kan bli et problem

Denne saken ble først publisert i Dagsavisen.no