Valgkamp på Petro2017 i Harstad:– Arbeiderpartiet har skuslet bort Lofoten, Vesterålen og Senja

OLJEBRANSJENS GLADGUTT:Terje Søviknes (Frp) er like populær blant deltakerne på Petro2017, som på dansegulvet der han brakk ankelen.
OLJEBRANSJENS GLADGUTT:Terje Søviknes (Frp) er like populær blant deltakerne på Petro2017, som på dansegulvet der han brakk ankelen. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

Trond Giske (Ap) og olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) i tottene på hverandre om oljeboring i nord.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

HARSTAD (ABC Nyheter): – Det er en demokratisk utfordring i oljepolitikken på Stortinget, sier Frp-statsråd Terje Søviknes til ABC Nyheter.

Under en politikerdebatt på petroleumskonferansen Petro2017 som pågår i Harstad onsdag og torsdag, kritiserte Søviknes Arbeiderpartiet for landsmøtevedtaket om at bare en del av de omdiskuterte områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja (LoVeSe) skal konsekvensutredes for mulig oljeboring.

Det var utfallet av de sterke interne motsetningene i Ap mellom tilhengere og motstandere av oljeboring.

– Hvorfor vil man ikke innhente kunnskap for hele området? spurte Søviknes.

Han fikk svar på tiltale av Ap-nestleder Trond Giske:

– Med dere i regjering har det vært fire år med komplett stillstand og ingen konsekvensutredning i det hele tatt.

– Arbeiderpartiet har sterke interesser både på vernesida og på oljesida. Med dette kompromisset starter vi konsekvensutredning. Du kommer ingen vei med å si alt eller ingenting, sa Giske.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
STILLSTAND: - Dere har jo ikke fått til noe i LoVeSe på fire år! sa Trond Giske (bildet) til Frp-statsråd Terje Søviknes. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
STILLSTAND: - Dere har jo ikke fått til noe i LoVeSe på fire år! sa Trond Giske (bildet) til Frp-statsråd Terje Søviknes. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Han forsikret om at Ap vil sikre noe oljeselskapenes representanter understreket betydningen av, nemlig at de statlige rammevilkårene skal være langsiktige og faste.

– Norge er veldig konkurransedyktige både på klima og lønnsomhet. Derfor bør vi bygge ut nordover, og sørge for at det blir ringvirkninger i nord, framholdt Ap-toppen.

Søviknes: Demokratisk utfordring

Søviknes måtte erkjenne at det har vært stillstand ikke bare i de åtte årene Ap regjerte sammen med Sp og SV, men også i fireårsperioden Frp har sittet i regjering, på grunn av motstand fra støttepartiene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men det er én stor forskjell på Arbeiderpartiets vedtak nå, sa Søviknes og slo fast:

– Ap har med sitt interne kompromiss selv forhandlet vekk et forhandlingskort som kunne vært brukt mot deres støttepartier SV, MDG og Rødt i eventuelle regjeringsforhandlinger. De vil jo ikke ha oljeboring i det hele tatt. Det er en rimelig håpløs forhandlingsteknikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Grunnen er at dere står i spagat i eget parti, og et splittet LO, der blant annet Fagforbundet, som lever av oljepenger, ønsker avvikling, la Søviknes til.

– Stortingsvalget blir derfor ekstremt viktig, sa Frp-statsråden til forsamlingen fra oljebransjen og nordnorske kommuner og fylker.

Overfor ABC Nyheter uttrykker Søviknes frustrasjon over tingenes politiske tilstand:

– Det er en demokratisk utfordring at vi i 12 år har hatt et stort flertall i Stortinget for å konsekvensutrede LoVeSe. Så har småpartier blokkert til tross for at det hele tiden har vært stort flertall.

Les også: Ap-Hadia med skole-frieri: – Skal gjøre mer enn Erna og Siv

Insisterer på milliarder fra staten

Til ABC Nyheter uttrykker Søviknes også uro over en annen side ved Arbeiderpartiets politikk.

Finanspolitisk talskvinne Marianne Marthinsen har antydet at hun kan tenke seg å vurdere en ordning folk flest ikke kjenner til, men som innebærer utbetaling av milliarder av statlige kroner til oljeselskapene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den såkalte refusjonsordningen innebærer at staten gjennom en refusjonsordning betaler selskapene 78 prosent av deres kostnader til oljeleting, så lenge det ikke er et overskudd å ta av.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ap har sagt at det var høyttenking. Hun ble pisket på plass. Men jeg er bekymret for at det er en sånn debatt internt i Ap, sier Søviknes.

– Ordningen har vært helt avgjørende for å få opp den leteaktiviteten vi har i dag. Store aktører hadde trukket seg ut da ordningen ble igangsatt i 2005. Det var viktig å stimulere nye selskaper som ikke hadde løpende inntekter, til å gå i gang med leting, sier Søviknes.

Som eksempel trekker han fram at feltene Edvard Grieg eller Johan Sverdrup ikke hadde blitt funnet uten at selskapet Lundin takket være refusjonsordningen kom inn.

– På 12 år har staten betalt ut 97 milliarder kroner. Samtidig har bransjen gitt staten 4500 mrd i samme periode.

– Men Venstre som dere kanskje kan bli avhengige av for å regjere, har jo bestemt seg for å ville fjerne refusjonsordningen?

– Det får de ikke gjennomslag for hos oss, sier Terje Søviknes til ABC Nyheter.

Les også: Sveriges statsminister sier det var klokt å ikke møte Listhaug