Droner skal forhindre haiangrep

Artikkelen fortsetter under annonsen

Australia vil benytte droner for å forhindre at haier angriper badegjester langs kysten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fra og med neste måned vil droner patruljere langs Australias østkyst for å forhindre haiangrep. Dronene vil overvåke havområdene utenfor de mest populære strendene i delstatene New South Wales og Queensland og benytter programvare som automatisk gjenkjenner haier fra videoopptak, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Studier har vist at mennesker har en treffsikkerhet på mellom 20 og 30 prosent i å gjenkjenne haier fra luftfoto. Programvaren og algoritmen til dronene kan gjøre det mulig å identifisere haier presist i ni av ti tilfeller, ifølge Nabin Sharma ved Sydneys tekniske universitet (UTS).

– Det handler ikke om å fjerne menneskene fra prosessen, det dreier seg om å gi folk en bedre mulighet til å anslå sannsynligheten for hai, sier Sharma i en uttalelse.

Les også: Hai svømte mellom badegjester på Mallorca

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Noen av dronene er utstyrte med megafoner for å advare svømmere dersom en hai blir oppdaget. Enkelte droner vil også ha livredningsutstyr som de kan slippe til hjelpetrengende surfere og svømmere, skriver NRK beta.

Ifølge ISAF ( International Shark Attack File) var det 81 uprovoserte haiangrep på verdensbasis i 2016. På verdensbasis dør i gjennomsnitt fem-seks mennesker av haiangrep hvert år.

Les også: Tredje haiangrep i Australia på en måned

USA og Australia har de farligste hai-farvannene.

Det er imidlertid langt fra hai som regnes som det farligste dyret for mennesker. Her toppes verstingstatistikken av flodhest, som i gjennomsnitt dreper 2900 mennesker årlig.