Norsk Folkehjelp ber Norge anerkjenne Palestina

Israels statsminister Benjamin Netanyahu freder de ulovlige bosetningene. Foto: AP / NTB scanpix
Israels statsminister Benjamin Netanyahu freder de ulovlige bosetningene. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norsk Folkehjelp reagerer sterkt på at Israels statsminister Benjamin Netanyahu freder bosetningene og mener Norge må innse at fredsprosessen er død.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Under et besøk i bosetningen Barkan tidligere i uka, sa Netanyahu at han aldri kommer til å avvikle én eneste bosetning på den okkuperte Vestbredden.

Uttalelsen falt ikke i god jord hos palestinerne, og FNs generalsekretær António Guterres slo under et besøk i Ramallah tirsdag fast at bosetningene er et vesentlig hinder for fred og en tostatsløsning.

Generalsekretær Henriette Westhrin i Norsk Folkehjelp deler den oppfatningen og mener håpet om en forhandlingsløsning nå er ute.

– Netanyahus uttalelser om at han freder israelske bosetninger betyr i praksis at fredsprosessen er død. Israel har i ord nå annektert store deler av Vestbredden; bosetningene skulle være ett av fem store spørsmål å forhandle om i Oslo-prosessen, sier hun.

Norge må derfor anerkjenne Palestina som selvstendig stat, slik 136 land, blant dem åtte EU-land, alt har gjort, mener Westhrin.

– Det vil være en naturlig videreføring av Oslo-avtalen som Norge var med å få på plass, sier hun.

– Norge, som har vært dypt involvert i fredsprosessen, kan ikke være det siste landet som anerkjenner Palestina, sier Westrin.