Rapport: Høyre og Frp mer positive til landbruk enn før

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Listekandidatene til de blå partiene er mye mer positive til landbruket enn tidligere, men de er også mer positive til sentralisering av brukene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Agrianalyse har gjennomført en undersøkelse om stortingskandidatenes holdning til landbruket før hvert valg siden 1997. Stort sett har rapportene vist stabile tall, men siden 2013 har Frp og Høyres kandidater endret seg, skriver Nationen.

I Høyre har andelen listekandidater som svarer ja på spørsmål om de vil bevare et jordbruk av minst samme omfang som i dag, økt fra 67 til 91 prosent siden valget i 2013. I Frp har tallet gått fra 44 prosent til 88 prosent.

– Jeg tror endringen skyldes at de var veldig ideologiske i forkant av forrige valg. Nå har jo ikke Høyre og Frp fått bestemme landbrukspolitikken alene de siste fire årene. De har blitt holdt i hørene av støttepartiene KrF og Venstre, sier Hanne Eldby i Agrianalyse.

Hos SV, Ap, Sp og KrF har samtlige listekandidater svart ja på spørsmålet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Om sentraliseringen er det større uenighet blant partiene. Andelen som mener landbruksproduksjonen bør bygge på små og mellomstore bruk over hele landet, har økt i alle partiene unntatt regjeringspartiene. Siden 2013 har Venstre hatt en økning på 15 prosentpoeng. Høyre og Frp har gått fra henholdsvis 24 og 21 prosent til 20 og 17 prosent.