Mattis anklager Russland: – Prøver å flytte grenser med makt

Ukrainas president Petro Porosjenko (venstre) og USAs forsvarsminister Jim Mattis (høyre) møttes i Kiev torsdag. Foto: AP / NTB scanpix.
Ukrainas president Petro Porosjenko (venstre) og USAs forsvarsminister Jim Mattis (høyre) møttes i Kiev torsdag. Foto: AP / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs forsvarsminister Jim Mattis retter sterk kritikk mot Russland og forsikrer Ukraina om at Trump-administrasjonen ikke vil godta annekteringen av Krim.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mattis besøkte Kiev torsdag, i anledning 26-årsdagen for Ukrainas uavhengighet fra Sovjet. Etter å ha deltatt på en fargerik og omfattende uavhengighetsparade i hovedstaden, møtte han Ukrainas president Petro Porosjenko og flere andre ukrainske ledere.

Mattis er den første Pentagon-sjefen som besøker den tidligere sovjetrepublikken siden Robert Gates gjorde det i 2007.

– La det ikke være noen tvil, sier Mattis på en felles pressekonferanse med Porosjenko, og fortsatte:

– USA står med Ukraina. Washington aksepterer ikke og vil ikke akseptere Russlands militære intervensjon på Krim-halvøya i 2014. Uansett hvor mye Russland benekter det, vet vi at de ønsker å bruke makt til å flytte på internasjonale grenser.

Lovte ikke dødelige våpen

Forsvarsministeren understreker også at USA forplikter seg til å hjelpe Ukraina med å bygge og modernisere sine bevæpnede styrker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På presskonferansen ble han spurt om han er enig med Obama-administrasjonens syn om at det å selge defensive dødelige våpen til Ukraina vil provosere Moskva.

– Defensive våpen er ikke provoserende med mindre du bruker dem i et angrep, sier Mattis.

Han ville imidlertid ikke eksplisitt si hva han vil anbefale Det hvite hus å gjøre i dette spørsmålet. Ifølge AP er det kjent at Pentagon og amerikansk UD har anbefalt å gå videre med planene om å overføre forsvarsvåpen til Ukraina.

Porosjenko ville ikke svare på spørsmål om hvor snarlig han forventer å se en beslutning om våpen fra Det hvite hus. Han anslår imidlertid at om lag 3.000 russiske soldater til enhver tid befinner seg i Øst-Ukraina.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: – Ukraina skal bli NATO-klart innen 2020

– Burde vært gjort for lenge siden

Det har vært kjent i flere uker at Trump-administrasjonen på ny vurderer en våpenavtale med Ukraina, som i lengre tid har vært lagt på is.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Senator John McCain, som var en uttalt kritiker av Obamas forsiktige tilnærming til å bistå det ukrainske forsvaret, sa onsdag at Trump måtte endre kursen.

– USA burde hjulpet Ukraina med de defensive, dødelige våpnene de trenger for å avskrekke eller forsvare seg mot ytterligere aggresjon fra Russland, sa han.

– Å gjøre det mer kostbart for Russland å være aggressive mot Ukraina kan kanskje bidra til å få Putin til å endre sin kurs og legge press på Moskva slik at de vil operere i tråd med Minsk-avtalen, og til sjuende og sist skape et mer stabilt sikkerhetsbilde på bakken, noe som er nødvendig for fred i området, la han til.

Aktuelt: Brende: Norge må ha samme sanksjonslinje som EU mot Russland

Bryter en rekke avtaler

Mattis viste til en rekke internasjonale avtaler og forpliktelser Moskva har godtatt siden Sovjetunionens fall i 1991 på pressekonferansen torsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette inkluderer den nå to år gamle Minsk-avtalen, som tegner et veikart for hvordan konflikten i Ukraina kan dempes.

Han viste også til andre forpliktelser Russland hadde gjort overfor Ukraina tilbake til 1994.

– Dessverre lever Russland verken etter ordlyden eller ånden disse internasjonale avtalene er skrevet i, sier han.

Les også:

Ny russisk ambassadør i USA

Folk har mer tillit til Putin enn Trump, viser undersøkelse