Madsen blir siktet for overlagt drap på svensk journalist

Det danske sivilforsvaret hjelper politiet i søket etter kroppsdeler i nærheten av stedet der overkroppen ble funnet mandag. Foto: Martin Sylvest / NTB scanpix Denmark / NTB scanpix
Det danske sivilforsvaret hjelper politiet i søket etter kroppsdeler i nærheten av stedet der overkroppen ble funnet mandag. Foto: Martin Sylvest / NTB scanpix Denmark / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den danske ubåtkapteinen Peter Madsen vil bli siktet for overlagt drap på den svenske journalisten Kim Wall, samt likskjending.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det opplyser politiadvokat Jakob Buch-Jepsen i København til BT.dk torsdag ettermiddag.

Madsen ble for knappe to uker siden siktet for uaktsomt drap etter at den svenske journalisten Kim Wall (30) ble meldt savnet under en reportasjetur på danskens ubåt.

Mandag ble Wall funnet død. Politiet har slått fast at hennes hode, armer og bein ble avskåret før hun ble dumpet i sjøen utenfor København.

– Påtalemyndigheten forventer innen 5. september å anmode retten om å varetektsfengsle ham for overlagt drap og utvide siktelsen til å gjelde likskjending. Men vi vurderer fortløpende om det skal skje tidligere, sier Buch-Jepsen til avisa.

Politiadvokaten vil også be om at Madsen, som har hevdet at Wall døde i en ulykke om bord i ubåten, gjennomgår en rettspsykiatrisk undersøkelse.

Leter etter klær

Politiet leter nå etter klærne Wall hadde på seg da hun gikk om bord i ubåten. Det dreier seg om en oransje bluse, et svart-hvitt blomstrete skjørt og hvite sko, opplyste etterforskningsleder Jens Møller torsdag. Han ber folk holde øynene åpne hvis de befinner seg ved Køge Bugt sør for København.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dykkere fortsatte torsdag å lete etter flere levninger etter at Walls overkropp ble funnet på Amagers kyst mandag. Kroppen manglet hode, armer og bein, og det var også festet metall til liket, tilsynelatende for at det skulle synke.

Det var en tilfeldig forbipasserende syklist som fant overkroppen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: Peter Madsen virket uinteressert i Wall etter at ubåten sank

Blodspor

Walls blod er funnet om bord i ubåten, og tekniske undersøkelser har ifølge politiet vist at ubåten ble senket med vilje.

Da den danske oppfinneren kom i land i København etter at ubåten hadde sunket fredag for to uker siden, var han kledd i militærlignende kjeledress. Han smilte til kameraene og fortalte til dansk TV 2 at han var «helt okay».

Ifølge EkstraBladet virket han uinteressert i spørsmålene om den savnede svenske journalisten, i stedet var han opptatt av at ubåten hadde sunket og hvorvidt han kunne få noe igjen på forsikringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: Madsens ubåt eies av selskap kontrollert av millionær i Norge

Husket kun fornavn

Da en at politibetjentene spurte ham om han hadde Walls kontaktopplysninger, svarte han:

– Det ligger i min telefon på havets bunn.

– Du har ikke navnet på henne? spør betjenten.

– Jeg vet kun at hun heter Kim. Jeg sjekker ikke bakgrunn på en journalist som ringer og spør: kan jeg få et intervju.

Investoren Georg Poul Artmann, som bor på Nesøya i Asker, eier 75 prosent av selskapet som eier ubåten, Rocket Madsen Space Lab. I et intervju med avisen Berlingske sier han at han vil «rydde opp» i selskapet, uten å konkretisere hva det innebærer.

Han sier at det var hans fascinasjon for romfart som fikk ham til å investere 250.000 danske kroner for å støtte oppfinnerens forsøk på å bygge en romrakett.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Minnestund

Kim Wall hadde et stort nettverk etter å ha tatt utdanning i USA, Frankrike og Storbritannia. Onsdag kveld holdt tidligere klassekamerater fra journalistutdanningen ved Colombia universitet en minnestund.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hun var en utrolig varm og morsom person. Hun var bare full av nysgjerrighet og energi. Når vi var på en reportasje sammen, snakket vi med så mange mennesker, og jeg var alltid overrasket over hvor mye energi hun hadde, sier amerikansk-kinesiske Ye Ming, som kjente Wall fra journaliststudiet ved Columbia-universitetet.

Minnehøytiden på universitetets område i New York onsdag kveld var preget av mange lys og blomster, og ikke minst Walls yndlingsmusikk, forteller Ye Ming.

Bakgrunn:

Forsvarer: Ubåteier Madsen er lettet over identifisering av Wall

Politiet: Ubåten ble senket med vilje

Ubåtsaken i Danmark:

* Den privatbygde ubåten UC3 Nautilus forlot havnen i København torsdag 10. august med to personer om bord – den danske oppfinneren Peter Madsen (46) og den svenske journalisten Kim Wall (30). Hun var med for å lage reportasje om ubåtkaptein Madsen.

* Fartøyet ble meldt savnet seks timer senere av Walls kjæreste. Den siste observasjonen av Wall ble gjort idet ubåten var i Øresund torsdag kveld.

* Etter en leteaksjon ble ubåten funnet fredag 11. august i Køge Bugt sør for København. En halvtime senere sank båten. Madsen ble berget. Han forklarte først at han hadde satt Wall i land i København flere timer tidligere.

* Madsen ble pågrepet og varetektsfengslet, siktet for uaktsomt drap på Wall under særdeles skjerpende omstendigheter.

* Ubåten ble hevet og gjennomsøkt. Ingen personer ble funnet inne i fartøyet. Tekniske undersøkelser viser ifølge politiet at ubåten ble senket med vilje. Det er funnet spor av Walls blod inne i ubåten.

* Madsen har forklart at Wall døde om bord i ubåten som følge av en ulykke, og har erkjent å ha lempet henne over bord ett eller annet sted i Køge Bugt.

* Halvannen uke etter at Wall ble meldt savnet, ble Walls overkropp funnet etter at det ble skylt opp fra sjøen ved Amager i København. Hodet, armer og bein er fortsatt ikke funnet.