Stoltenberg roser Trumps helomvending

ENIGE: Jens Stoltenberg og Donald Trump.
ENIGE: Jens Stoltenberg og Donald Trump.  Foto: Evan Vucci / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Donald Trump vil trappe opp tilstedeværelsen til USA og NATO i Afghanistan. NATO-sjef Jens Stoltenberg er glad for USAs forsterkede engasjement.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Donald Trump har tidligere tatt til orde for at USA bør trekke ut alle sine styrker av Afghanistan. Mandag kveld, amerikansk tid, presenterte den amerikanske presidenten sin nye Afghanistan-strategi.

Trump sa mandag at USA vil sende flere soldater.

– En rask tilbaketrekking vil føre til et maktvakuum, som terrorister vil utnytte, sa presidenten.

Snart 16 år har gått siden USA og andre vestlige land hjalp en allianse av krigsherrer og opprørere til makten i Kabul.

– Vi skal ikke drive med nasjonsbygging, vi skal drepe terrorister, la han til.

Ifølge amerikanske medier vil Trump sende ytterligere 4.000 amerikanske soldater til Afghanistan. I dag har USA utplassert om lag 8.400 soldater i landet.

Bakgrunn: Taliban: Afghanistan vil bli en gravplass for Norge

Stoltenberg roser Trump

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg er fornøyd med at USA vil forsterke sitt militære engasjement i Afghanistan med flere tusen soldater.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg ønsker president Trumps nye, betingede tilnærming til Afghanistan og regionen velkommen, sier Stoltenberg tirsdag i en pressemelding.

Han understreker at NATOs engasjement i Afghanistan står fast, og framholder at NATO-medlemmer og allierte allerede har bidratt til å forsterke tilstedeværelsen i det krigsherjede landet.

– NATO-allierte og våre partnere har allerede forpliktet seg til å øke vår tilstedeværelse i Afghanistan. NATO har for øyeblikket over 12.000 soldater i landet. I løpet av de siste ukene har mer enn femten land bidratt ytterligere til Resolute Support, sier Stoltenberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kan bety press på Norge

I talen mandag oppfordret Trump NATO om å støtte den nye strategien både økonomisk og med menneskelige ressurser. Norge har 50 spesialsoldater i Afghanistan. De skal drive opplæring av afghanske styrker ut 2018.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Donald Trumps press på NATO kan bety press på Norge om å sende flere soldater.

– Vi vil be våre NATO-allierte om å støtte vår strategi, med flere soldater og mer midler. Det er vi sikker på at de vil, sa Trump.

Regjeringen vurderer fortløpende

På spørsmål fra ABC Nyheter hva Trumps tale kan bety for Norges bidrag i Afghanistan, svarer Forsvarsdepartementet at «regjeringen fortløpende vurderer omfanget av og innretningen på Norges bidrag».

– Regjeringen besluttet i juni å videreføre et militært bidrag på om lag 50 personer til NATOs operasjon Resolute Support Mission (RSM) i Afghanistan for hele 2018. Bidraget vil videreføre det langsiktige arbeidet med å utvikle det afghanske spesialpolitiet i Kabul, skriver departementet i en e-post.

Og Trump er vant til å få det som han vil når han presser NATO.

– 23 av 28 land betaler ikke det de skal, tordnet Trump på NATOs toppmøte i Brussel i mai.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– USA har dratt mye av lasset både i forsvaret av Europa og i mange internasjonale operasjoner. Jeg mener vi må bidra mer, sa Erna Solberg til NTB og anerkjente Trumps krav om bedre byrdefordeling.

Aktuelt: USA mistenker Russland for å sende våpen til Taliban i Afghanistan

Krigen i Afghanistan:

* I oktober 2001, få uker etter 11. september-angrepet, sto USA i spissen for en invasjon som styrtet det afghanske Taliban-regimet og hjalp en opprørsallianse til makten.

* Daværende president George W. Bush beskyldte Taliban for å ha gitt al-Qaida, som sto bak terrorangrepet, et fristed for å planlegge og trene på terror.

* I november 2001 hadde USA utstasjonert 1.300 soldater. Antall amerikanske soldater var på det høyeste i 2010, med cirka 100.000 soldater.

* NATO avsluttet sine kampoperasjoner i Afghanistan i 2014. Forsvarsalliansen har fortsatt rundt 12.000 soldater i landet, blant dem 8.400 amerikanere.

* Norge har 50 spesialsoldater i Afghanistan. De skal drive opplæring av afghanske styrker ut 2018.

* I alt er 111.000 mennesker drept fra 2001 til og med 2016. Blant disse er over 31.000 sivile afghanere, over 30.000 afghanske soldater og politifolk, samt 42.100 medlemmer av Taliban og andre militante grupper.

* Krigen har også kostet 2.200 amerikanske soldater livet, mens USAs allierte har mistet 1.136 personer i perioden, blant dem ti norske soldater.

* På 16 år har USA brukt 783 milliarder dollar på Afghanistan. Når utgifter til hjemvendte amerikanske soldater regnes med, er beløpet på over 1.000 milliarder dollar.

Kilder: NTB, CNN, Ritzau

Ifølge amerikanske medier vil Trump sende ytterligere 4.000 amerikanske soldater til Afghanistan. I dag har USA utplassert om lag 8.400 soldater i landet.