Valg2017:Konfrontasjon om klima kontra TISA i valgkampdebatt

PÅ TVERS: Anne Beathe Tvinnereim (Sp, til venstre) var på kollisjonskurs med Ole Elvestuen (V), Marianne Aasen (Ap) og Nikolai Astrup (H) da Handelskampanjen mandag dro handelspolitikken inn i valgkampen.
PÅ TVERS: Anne Beathe Tvinnereim (Sp, til venstre) var på kollisjonskurs med Ole Elvestuen (V), Marianne Aasen (Ap) og Nikolai Astrup (H) da Handelskampanjen mandag dro handelspolitikken inn i valgkampen. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge forlanger ifølge Handelskampanjen forbud mot å favorisere grønn energi framfor olje i TISA-avtalen. – Fordel med edruelighet i omtalen, sier Arbeiderpartiets Marianne Aasen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er ingen uenighet om at det må være kjøp og salg over landegrensene. Men hvilke retningslinjer skal det være, og hvilken poliltikk skal man kunne føre uten å bli hindret av frihandelsavtaler?

Spørsmålet kom fra styreleder og handelsekspert Helene Bank da Handelskampanjen mandag arrangerte partidebatt om frihandelsavtaler.

Blant dem er TISA-avtalen som femti av medlemslandene i Verdens handelsorganisasjon WTO forhandler om, som også daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre tok Norge med i.

– Klimaendringer kommer til å kreve endringer i produksjonssystemer, energi og transport. Men Norge har krevd en energipolitikk der en ikke skal skille mellom energibærere. Mener ditt parti at det må være handlingsrom for å føre en ønsket klimapolitikk? spurte Bank.

Alle partiene, fra Rødt til Høyre, svarte et unisont «ja».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men der sluttet også enigheten om både TISA-avtalen om frihandel med tjenester, og TTIP-avtalen mellom USA og stillehavslandene.

Les også: Mette Nord med kraftig varsku mot Norges hemmelige TISA-forhandlinger

Ulovlig å diskriminere olje?

– Klimatiltak begrenses ikke i TISA. Du kan ha alle energikilder, slo Venstres nestleder Ola Elvestuen fast.

– Hvorfor har ikke Norge da trukket sitt forslag om energinøytralitet? spurte påtroppende partisekretær Benedikte Pryneid Hansen i Rødt.

Energinøytralitet innebærer at land ikke kan gi fordeler til grønn energi framfor olje. Hansen viser til et engelskspråklig notat fra Handelskampanjen, som oversatt heter «Norges energiagenda i avtalen om handel med tjenester, TISA».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det reagerte Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Marianne Aasen på.

– Det er vanskelig med alle disse påstandene om forhandlingskrav fra Norge, som ikke stemmer. Det ville hjulpet i debatten om man hadde et mer edruelig forhold til det som ligger på bordet, sa hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Høyres stortingsrepresentant Nikolai Astrup påpekte at Norges åpningsposisjon i TISA-forhandlingene ligger på UDs hjemmeside.

Men innspillene som er kommet underveis i forhandlingene, som nå er stilt i bero etter president Donald Trumps rundsnu, er hemmelige.

– Det er sånn i forhandlinger, at underveis er vi ikke tjent med at alle posisjoner er kjent, kommenterer Astrup.

Les også: Advarer mot å tro på Brendes og Hansens forsikringer

SV: Enveiskjøring binder framtida

– Konkurranselovgivning er ofte i motstrid til å drive en aktiv næringspolitikk, også i EØS. I EØS får vi gang på gang restriksjoner, blant annet hvis man vil fravike næringsnøytralitet, innvendte Senterpartiets nestleder Anne Beathe Tvinnereim.

– Ingen miljøtiltak er stoppet av EØS, svarte Ola Elvestuen.

TISA er bare én av en rekke avtaler som det forhandles om for å lette handelen mellom land, slik fri flyt av varer, tjenester, investeringer og arbeidskraft skjer i EØS-avtalen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
SKUFFET OVER MDG: – Ille at Miljøpartiet de Grønne støtter EØS-avtalens fri flyt, sier Benedikte Pryneid Hansen (Rødt). Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
SKUFFET OVER MDG: – Ille at Miljøpartiet de Grønne støtter EØS-avtalens fri flyt, sier Benedikte Pryneid Hansen (Rødt). Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Avtalene legger bånd på statenes politikk så snart de er inngått, og vekker stor motstand blant kritikere.

– Problemet er at dersom ett Storting slutter seg til en frihandelsavtale som legger sektorer ut i en handelsavtale, vil et nytt Storting som vil endre det, være bundet, påpekte Steinar Alsos (SV).

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ja, hvis du åpner konkurransen på like fot for selskaper fra andre land, som de norske, kan du ikke trekke det tilbake. Eneste alternativ da er å ta tilbake alt til offentlig regi. Det er tillatt, sier Elvestuen.

Les også: Nå kan du kikke stortingskandidatene i EU-kortene

– Hindrer anarki og sterkestes rett

Nikolai Astrup slo tilbake mot påstanden om at internasjonale handelsavtaler dreier seg om fri flyt og konkurranse.

– Nei, avtalene er det motsatte: Det er internasjonale reguleringer som bidrar til at det er rettferdig konkurranse. Alternativet er anarki og den sterkestes rett. EU er jo verdens frieste marked fordi det er et regulert marked. Hadde TISA hindret demokrati, ville intet land gå inn for det, sa han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Markedet trenger statens regulering, har også forhenværende Ap-statsråd Gudmund Hernes slått fast.

Grønn Ungdom støtter EØS

Kveldens debatt avklarte også at Grønn Ungdom støtter moderpartiet MDGs tilslutning til EØS-avtalen.

– Hvordan rimer det med MDGs klima- og miljøpolitikk, og programmets ønske om mer levende demokrati og folkeavstemninger, at partiet støtter EØS og går imot folkeavstemning om EØS?

– Vi har ikke programfesta folkeavstemning om EØS og mener avtalen er den beste avtalen vi kan få. Vi er for å bruke handlingsrommet mer aktivt, sier Grønn Ungdoms talsperson Ole Eian på ABC Nyheters spørsmål.

– Handelspolitikk er et gode som kan gi velferd, ikke et mål i seg selv, men et middel. Men vi skal ikke være redd for å sikre miljø og velferd selv om det skulle gå utover handel, legger han til.

– Jeg er veldig skuffet over at MDG går inn for EØS. Her er det fri flyt og konkurranse, sier Rødts Benedikte Pryneid Hansen.

Les også: MDG har blitt EØS-vennlige