#valg2017:NHO forlanger taushet om EØS-kritikk

HOLD KJEFT: Frps Sivert Bjørnstad (til høyre) ønsker EØS-avtalen, men vil gjerne reforhandle deler av den. Det ble han advart mot. Anne Beathe Tvinnereim møtte krav om ikke å utrede alternativer, mens europaministere Frank Bakke-Jensen (H) lover å være aktiv pådriver overfor EU innenfor EØS-avtlaen.
HOLD KJEFT: Frps Sivert Bjørnstad (til høyre) ønsker EØS-avtalen, men vil gjerne reforhandle deler av den. Det ble han advart mot. Anne Beathe Tvinnereim møtte krav om ikke å utrede alternativer, mens europaministere Frank Bakke-Jensen (H) lover å være aktiv pådriver overfor EU innenfor EØS-avtlaen. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

NHO tok ingen sjanser da de arrangerte debattmøte om EØS-avtalen. Sju EØS-tilhengere ble pusset på Senterpartiets nestleder Anne Beathe Tvinnereim. Hun avklarte Sps minimumskrav om EØS i en eventuell regjering.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

ARENDAL (ABC Nyheter): – Tør vi sette EØS-avtalen på spill? var tittelen Næringslivets Hovedorganisasjon, NHO, satte på sitt debattmøte tirsdag.

Svaret var gitt og ble ettertrykkelig banket inn av møtelederen, NHOs viseadministrerende direktør Ole Erik Almlid:

– Er det ikke sånn at vi bare ved å diskutere EØS, setter markedene til norske bedrifter i fare? spurte han tre representanter for norske bedrifter som NHO hadde mobilisert.

Han fikk svarene han ville.

Produksjonssjef Ottar Tollan ved Scandinavian Business Seating, som har fabrikk på Røros, fortalte at selskapet leverer to tredeler av produksjonen i EU. Han mente de konkurrerte ganske bra fra Røros takket være samme spilleregler som konkurrentene.

Selskapet har fabrikker også i Sverige og Nederland:

– Vi velger hvor vi skal investere ut fra rammevilkårene. Uten EØS ville vi lettere investere ute, fortalte han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

NHO-direktør kritiserte Sp

– Kan du garantere at du ikke setter i spill denne norske bedriften ved å reise spørsmål om EØS-avtalen? rykket Almlid ut mot den eneste motstanderen av EØS i panelet, nestleder Anne Beathe Tvinnereim i Senterpartiet.

– Vi vil ikke sette norsk næringsliv i spill. Det kan jeg love. Men vi må kunne finne forbedringer i avtalen. Når vi kommer i regjering, vil vi ha en offentlig utredning som vurderer alternativer eller reforhandlinger, svarte Tvinnereim og appellerte:

– La oss i hvert fall utforske alternativer. Dersom vi trer ut, kan EU ikke tilby oss dårligere vilkår enn andre land ifølge regelverket i Verdens handelsorganisasjon WTO.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeiderpartiets Irene Johansen, som også er nestleder i Europabevegelsen, gjorde det klart at det ikke kommer på tale med noe annet enn å regjere på basis av EØS-avtalen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stor oversikt: Nå kan du kikke politikerne i EU-kortene

Fikk Frp til å slutte med reforhandling

– Så hva blir Senterpartiets betingelse for å delta i en rødgrønn regjering?

– Minstekravet er at vi i det minste må få lage en utredning om EØS og alternativer, sier Tvinnereim til ABC Nyheter.

Også Frp, der partileder Siv Jensen har ytret ønske om reforhandling av noen punkter i EØS-avtalen, ble utsatt for hardt skyts fra møtelederen:

– Vil ikke snakket om reforhandling undergrave norske bedrifters markeder?

– Hvis alternativet er å sette EØS i spill, er dagens avtale alternativet. Det vi ønsker reforhandling på, går ikke på markedsadgang, men andre spørsmål, sa FrPs Sivert Bjørnstad som gikk med på å droppe uttrykket «reforhandle».

Høyres europaminister Frank Bakke-Jensen konstaterte at det var noen kortslutninger ute og gikk i spørsmålet om reforhandling.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– EØS er ikke statisk. Jeg er enig med Frp i at trygdeeksport er skummelt. Det skal vi gjøre noe med, men innenfor avtalen. Derfor skal vi ikke bruke begrepet å reforhandle, men å være aktiv i å være med i debatten i EU, som er et demokrati, sa han.

Les også: MDG har blitt EØS-vennlige

Arendals-debatt truer næringslivet

Administrerende direktør Svein Terje Strandlie ved Sintef Raufoss Manufacturing,

et selskap som eksporterer til Europa for 5 milliarder kroner i året, leverte også det NHO ønsket seg:

– I dag har vi full tilgang til markedet i Europa, med trygghet for investorer og kunder, og deltar i forskning og utvikling, fortalte han, og la til:

– Bare debatten vi har en dag gir en risiko for at investorer eller kunder får inntrykk av at vi nullstiller. Ikke snakk om reforhandling, men bruk handlingsrommet til å forbedre avtalen, sa sjefen fra Raufoss.

Les også: Venstre-Trine: – Det er kjempeskummelt. Norge vil bli isolert