Arendalsuka 2017:Sp og Ap lover at de ikke vil svekke flyktningers rett til beskyttelse

Flyktninger ankommer den greske øya Lesbos i 2015. Norske politikere er i stor grad enig om at dagens flyktningsystem bør forbedres.
Flyktninger ankommer den greske øya Lesbos i 2015. Norske politikere er i stor grad enig om at dagens flyktningsystem bør forbedres. Foto: Petros Giannakouris / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

I jakten på et fungerende asylsystem er det et premiss at nytt regelverk ikke skal svekke retten til beskyttelse fra krig og forfølgelse, lover Senterpartiet og Arbeiderpartiet. En gladnyhet og viktig avklaring, mener Flyktninghjelpen. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

ARENDAL (ABC Nyheter): Et av de store europeiske spørsmålene i vår tid, er hvordan man skal løse flyktningkrisen og gi flyktninger med rett på beskyttelse asyl.

I dagens system er flyktninger i stor grad avhengige av menneskesmuglere på farlige reiseruter, og møtes ofte ved stengte dører ved Europas grenser.

Flyktningkonvensjonen

Flyktningkonvensjonen inneholder en definisjon av hvem som kan regnes som flyktninger. Den sier at alle mennesker har rett til å søke beskyttelse i et annet land, og at flyktninger ikke kan returneres til et land der de vil bli forfulgt. Videre spesifiserer flyktningkonvensjonen noen av rettighetene til flyktninger, etter at de har fått opphold i et land. Disse overlapper med generelle menneskerettigheter, og innebærer blant annet retten til:

  • arbeid
  • utdanning
  • organisasjonsfrihet
  • tilgang rettssystemet
Kilde: FN

I asylforliket i 2015 støttet alle partiene på Stortinget, bortsett fra MDG og SV, følgende formulering:

«Internasjonale konvensjoner er mindre tilpasset dagens situasjon enn den tid da de ble skrevet. For at både det internasjonale samfunnet og Norge skal være best mulig rustet til å håndtere store migrasjonsbølger, ber Stortinget regjeringen om å ta et internasjonalt initiativ til en gjennomgang av internasjonale konvensjoner, for at disse i bedre grad kan tilpasses vår tids flyktningsituasjon».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I partiprogrammene til Senterpartiet, Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiet står det fortsatt at de ønsker å ta et initiativ for å tilpasse internasjonale konvensjoner vår tids flyktningsituasjon.

Les også: UDI-sjefen: Dagens asylsystem er ikke bærekraftig

Flyktninghjelpen - og blant andre SV - har fryktet at en gjennomgang vil føre til en svekkelse av flyktningers rett til beskyttelse.

– Vi stod utenfor forliket i Stortinget, og en av grunnene til det er at å reforhandle flyktningkonvensjonen i dag, først og fremst vil føre til en kraftig innstramning og dårligere mulighet til beskyttelse av folk på flukt - det er dessverre den retningen vinden blåser, sa SV-lederen Audun Lysbakken til ABC Nyheter tidligere i sommer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les saken: Lysbakken: Frp og Listhaug gjør innvandring utfordrende

Ap og Sp avklarer: Retten til beskyttelse skal ikke svekkes

Tirsdag slo Senterpartiet og Arbeiderpartiet fast at de ikke vil sette grunnleggende prinsipper i flyktningkonvensjonen i fare.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Arbeiderpartiets forhenværende utenriks- og forsvarsminister, stortingskandidat Espen Barth-Eide. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
Arbeiderpartiets forhenværende utenriks- og forsvarsminister, stortingskandidat Espen Barth-Eide. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

– Ap vil ikke kompromisse med grunnleggende humanitære prinsipper, sa stortingskandidat og tidligere utenriksminister, Espen Barth Eide (Ap), og advarte mot å åpne flyktningkonvensjonen:

– I de vanskelige tidene vi nå ser, kan det å åpne konvensjonen, selv med en god hensikt, føre til at man legitimerer at man åpner konvensjonen med en mindre konstruktiv hensikt. Så man skal tenke seg grundig om.

Barth Eide var klar på at man må se på asylsystemet og finne internasjonale løsninger for å fordele byrdene.

– Vi må se på de samarbeidsmekanismene som er gode i prinsippet, men ikke fungerer i praksis. Vi kan ikke la det være som det er, og gjøre det beste ut av det. Det er ikke aktiv politikk. Vi må se kritisk på hvordan vi kan hjelpe de som trenger det best mulig, men verdiene og prinsippene må vi hegne om.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Både han og Senterpartiets Bjørg Sandkjær var krystallklare: Skal Norge se på det internasjonale regelverket er det et premiss at regelverket ikke skal svekke retten til beskyttelse fra krig og forfølgelse.

– Fryktelig mye ressurser i dagens system som kunne gått til integrering, går til å behandle søknader til de som ender med å ikke få opphold og sendes hjem. Det er behov for å tenke utenfor boksen, sa Barth Eide under Flyktninghjelpens debatt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Innsikt: Dette er partienes viktigste vedtak for valget

Frp: Kvinner og barn blir sittende igjen

I motsetning til Senterpartiet og Arbeiderpartiet, fastslo Frps Atle Simonsen at partiet er villig til å endre dagens flyktningkonvensjon.

– Av de som søker asyl, er 75 prosent menn og de fleste under 35 år. Kvinner og barn blir sittende igjen i elendigheten. Mange havner i en situasjon hvor de er avhengig av menneskesmuglere. De svakeste får aldri anledning til å søke asyl, sa Simonsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Frp går til valg på å fjerne retten til å søke asyl ved norske grenser.

– Vi vil sende dem tilbake for å søke fra asylsentrene, slik at de som søker beskyttelse blir fordelt på de ulike europeiske landene. Det vil bidra til en mer rettferdig fordeling, sa Simonsen og fortsatte:

– Det viktigste for oss er at vi ikke får en innvandring som går på bekostning av velferdsstatens bærekraft, og det mener vi ikke går med dagens system.

Les også: Frp går til valg på å stanse asylinnvandringen

KrF: Livsfarlig

KrFs generalsekretær Hilde Frafjord Johnson var krystallklar om hva KrF mener:

Generalssekretær i KrF Hilde Frafjord Johnson. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Generalssekretær i KrF Hilde Frafjord Johnson. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Det er livsfarlig å åpne for en reforhandling av flyktningkonvensjonen. Det er vi nødt til å unngå, så blir det en felles utfordring å finne løsninger. Det er urettferdig fordeling, men det er ikke Norge som har et problem, sa KrF-politikeren og fikk støtte av Venstres nestleder Ola Elvestuen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Flyktningkonvensjonen ligger fast. Det er en selvfølge at den ligger fast. Diskusjonen bør gå på politikken og ikke systemene, sa Elvestuen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Listhaug vil ha flere asylsøkere i lukkede mottak

Flyktninghjelpen: Gledelige nyheter

Flyktninghjelpen har vært kritisk til at åpningen for å endre det internasjonale regelverket og konvensjoner. Først og fremst fordi det ble lansert i det som var en innstramningspakke.

Seniorrådgiver i Flyktninghjelpen, Pål Nesse, gledet seg over signalene fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Foto: Mads Fremstad / ABC Nyheter
Seniorrådgiver i Flyktninghjelpen, Pål Nesse, gledet seg over signalene fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Foto: Mads Fremstad / ABC Nyheter

Signalene fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet er gledelige nyheter, ifølge seniorrådgiver i Flyktninghjelpen, Pål Nesse.

– Jeg ble klokere på at det som kunne tolkes som en skepsis til flyktningkonvensjonen i stor grad ble parkert fra Senterpartiet og Arbeiderpartiet. Jeg opplever at det er en bredere enighet nå, med unntak av Fremskrittspartiet som er mer skepsis til selve flyktningkonvensjonen. Alle påpeker behovet for et sterkere europeisk samarbeid og større ansvarsfordeling, og det er vi glade for, sier Nesse til ABC Nyheter.

Avviser forslag om asylmottak i Afrika: – Historieløst og mangel på kunnskap