Ubåtkaptein siktet for drap på journalist i Danmark

Arkivfoto fra 3. mai 2008 under sjøsettingen av ubåten UC3 Nautilus på Refshaleøen i København. Ubåtens eier er siktet for drap etter at fartøyet sank i Danmark fredag. Foto: Bardur Eklund / NTB scanpix
Arkivfoto fra 3. mai 2008 under sjøsettingen av ubåten UC3 Nautilus på Refshaleøen i København. Ubåtens eier er siktet for drap etter at fartøyet sank i Danmark fredag. Foto: Bardur Eklund / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Eieren av den privatbygde ubåten som sank i Danmark fredag, er siktet for drap på en svensk kvinne. Han avviser anklagen, og kvinnen er fortsatt savnet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Visepolitiinspektør Jens Møller bekreftet siktelsen mot ubåteieren sent fredag ettermiddag. En svensk kvinne som var med i ubåten, har vært savnet siden torsdag.

Eieren, som tidligere fredag ble identifisert som den danske oppfinneren Peter Madsen, ble pågrepet. Han nekter straffskyld og sier at han satte kvinnen i land ved 22.30-tiden torsdag kveld, ifølge dansk politi.

– Vi kan bare konstatere at da han kom inn til land, så sa han at hun ikke var om bord. Han sa at journalisten ble sluppet i land i København i går, sier pressetalsmann Anders Damgaard i det danske forsvaret.

Avhør lørdag

Siktede skal avhøres lørdag, skriver nyhetsbyrået TT. Det vil da bli avgjort om han skal fremstilles for varetektsfengsling.

Politiet opplyser i en pressemelding at det ikke har vært mulig for dykkere å ta seg inn i ubåten, som ligger på sju meters dyp, ifølge Berlingske Tidende.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ekstra Bladet skriver at båten enten må stabiliseres eller berges på land før den kan undersøkes. Det er ventet at det skjer lørdag.

– Meldt savnet

Da ubåten forlot havnen, var to personer om bord – eieren og en svensk journalist, skriver danske medier. Ubåten ble sist sett i Københavns havnebasseng klokken 20.30 torsdag kveld. Fartøyet ble meldt savnet seks timer senere av kvinnens kjæreste.

Det danske forsvaret sendte to redningshelikoptre og tre skip for å lete. I tillegg bisto private båter. Klokken 10.45 fredag ble ubåten observert seilende ved Køge Bugt sør for København av en av Forsvarets utkikksposter på land. Madsen vinket ifølge Berlingske Tidende opp mot redningshelikoptrene, samtidig som ubåten sank. Han ble reddet i land og var i god behold.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg er lei for at jeg mistet båten, den ser jeg nok aldri igjen, sa han til avisa.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Journalist forsvant

DR melder at Madsen selv har opplyst at han satte den svenske journalisten i land i København torsdag kveld. Samtidig opplyste danske myndigheter at alle som var om bord i ubåten, var i sikkerhet.

Men fredag ettermiddag sa svensk politi at den svenske kvinnen er forsvunnet.

– Vi har opprettet sak om en forsvunnet person. Det er den samme kvinnen som var med på ubåten, sa Anna Göransson ved Skånepolitiet.

Politiet etterlyste vitner som kan ha sett den savnede kvinnen etter tidspunktet eieren sier han satte henne i land.

Fredag kveld hadde den svenske kvinnen ennå ikke vært mulig å nå på telefon, SMS eller på annet vis.

Bygd av private

Forsvinningen ble meldt til politiet i Sverige, men dansk politi har ansvar for saken.

Madsen opplyste at ubåten fikk tekniske problemer, men det er ukjent hva som gikk galt.

Madsen har selv med hjelp fra andre ubåt-entusiaster bygget den 18 meter lange og 40 tonn tunge ubåten, som ble sjøsatt i 2008. Han er kjent for å bygge både ubåter og raketter.