Rekordhøy temperatur, havnivå og forurensing i 2016

Tilfeller av ekstrem nedbør og tørke økte i 2016. Her padler folk gjennom tettstedet Nemours 50 mil sør for Paris etter en oversvømmelse i juni i fjor. Foto: AP / NTB scanpix.
Tilfeller av ekstrem nedbør og tørke økte i 2016. Her padler folk gjennom tettstedet Nemours 50 mil sør for Paris etter en oversvømmelse i juni i fjor. Foto: AP / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Jorda satte en rekke sørgelige rekorder i fjor. Aldri før er det registrert så høye temperaturer eller så høyt havnivå, slår USAs årlige klimarapport fast.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– 2016 var veldig ekstremt og gir grunn til bekymring, sier en av rapportforfatterne, forsker Jessica Blunden ved den amerikanske forskningsetaten NOAA.

En lang rekke nøkkelindikatorer viser at planeten blir stadig varmere, og trenden viser ingen tegn til å avta, heter det i rapporten State of the Climate.

– Fjorårets rekordvarme var et resultat av den kombinerte påvirkningen fra langsiktig global oppvarming og en sterk El Niño tidlig på året, står det i rapporten.

Temperaturene både på land og til sjøs, havnivå og konsentrasjoner av drivhusgasser i atmosfæren brøt rekorder som ble satt så sent som i 2015. Havisen både i Arktis og Antarktis ble dessuten målt til rekordlave nivåer.

Forskerne slår også fast at verdens isbreer krympet for 37. år på rad. I snitt krympet breene med rundt én meter.

Også tilfellene av ekstrem nedbør og tørke økte, det samme gjorde tropiske sykloner. Den eneste globale målingen som lå på normalnivå, var snødekke på den nordlige halvkule, påpeker Deke Arndt, en av rapportens redaktører.

Den fagfellevurderte rapporten er sammenstilt av nærmere 500 forskere fra hele verden og publiseres årlig av NOAA og meteorologiorganisasjonen AMS.