Norske bussbilletter dyrest i Europa

Buss og taxi er transportformene som har økt mest i pris i Norge, også sammenlignet med andre europeiske land.
Buss og taxi er transportformene som har økt mest i pris i Norge, også sammenlignet med andre europeiske land. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

De siste årene har det blitt stadig dyrere å reise kollektivt i Norge. Særlig har bussprisene steget, og nå er de høyest i Europa.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fra 2005 til 2016 steg prisene på buss og taxi i Norge med over 50 prosent. Dette mer enn prisveksten i både EU og resten av Skandinavia, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

I samme periode har prisene på tog, T-bane og trikk økt med om lag 30 prosent. Økningen var tilsvarende i Danmark, mens prisveksten i Sverige var i underkant av 8 prosent.

Ifølge SSB har alle prisene på kollektivtransport i Norge steget mer enn utviklingen i konsumprisindeksen.

Buss og taxi er transportformene som har økt mest i pris, også sammenlignet med andre europeiske land. En av grunnene til at prisene har steget er høye reparasjonskostnader grunnet vanskelige kjøreforhold.

I Norge har det i lang tid vært fallende flybillettpriser, men de siste to årene har de økt på 20 prosent. I Europa er det for øvrig dyrere å reise med tog eller fly sammenlignet med Norge.