Omstridt iransk flyselskap ønsker å starte rute til Norge

Mahan Air opererer med Airbus A340 og Airbus A310 på mellom- og langdistanseruter.
Mahan Air opererer med Airbus A340 og Airbus A310 på mellom- og langdistanseruter. Foto: Foto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mahan Air har stått på EUs svartelister og har forbud mot å operere til og fra USA. Tidligere i år søkte selskapet om å starte rute mellom Gardermoen og Teheran.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Iranske Mahan Air, grunnlagt i 1991, har i en årrekke vært et omstridt flyselskap. I 2015 innført amerikanske myndigheter strenge sanksjoner og ga selskapet forbud mot å fly til og fra USA.

Det hele begrunnes med anklager om at selskapet har transportert våpen, kontanter og terrorister for ulike militante grupper med utgangspunkt i Iran.

Tidligere var de også å finne på EUs svartelister, begrunnet med at flyene og vedlikeholdet av disse var av så dårlig kvalitet at det var snakk om sikkerhetsrisiko.

I 2008 ble imidlertid Mahan Air tatt av EUs svarteliste. Siden da har de opprettet ruter til en rekke land i Europa, og tidligere i år fikk de grønt lys fra svenske myndigheter til å opprette rute mellom Teheran og Stockholm.

Les også: Disse flyselskapene støyer mest

I våres tikket det også inn en liknende søknad til Luftfartstilsynet. Hangar.no melder at hverken Luftfartstilsynet eller Samferdselsdepartementet godkjente søknaden ettersom den manglet godkjennelser fra iransk side.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi kan bekrefte at Mahan Air har søkt om trafikktillatelse for ruten Teheran – Oslo. Vi venter på iranske myndigheter før vi kan behandle søknaden, sier fungerende juridisk direktør Finn Owen Meling i Luftfartstilsynet til Hangar.no.

– En forutsetning for at vi skal kunne behandle søknaden, er at iranske myndigheter «designerer» (utpeker) selskapet til å bruke trafikkrettigheter i henhold til luftfartsavtalen mellom Norge og Iran, vi har ikke fått noen slik designering enda, legger Meling til.

Les også:

Hvis du finner dette navnet på passasjerlisten, er vedkommende sannsynligvis død

Disse spørsmålene får pilotene stilt oftest

Flere tar kontrollen over egen begravelse

Det er ikke flystyrt du skal være redd for

Slik unngår du å bli nektet ombordstigning