Stor undersøkelse om kandidatene til stortingsvalget:For første gang flere EU-motstandere enn -tilhengere i det nye Stortinget

MOT EU-MEDLEMSKAP: Et lite mindretall av stortingskandidatene i Nei til EUs kandidatundersøkelse oppgir at de er for EU-medlemskap.
MOT EU-MEDLEMSKAP: Et lite mindretall av stortingskandidatene i Nei til EUs kandidatundersøkelse oppgir at de er for EU-medlemskap. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

For første gang siden folkeavstemningen om EU-medlemskap i 1994 kommer stortingsflertallet i takt med velgerne når det nye Stortinget trer sammen i høst, ifølge omfattende kandidatundersøkelse gjennomført av Nei til EU.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

43,2 prosent av representantene på Stortinget etter høstens valg vil være mot norsk EU-medlemskap. 22,5 prosent vil være for.

Resten av våre vordende stortingspolitikere vet ikke, eller ønsker ikke å svare på en undersøkelse om aktuelle EU-og EØS-spørsmål, som organisasjonen Nei til EU har gjennomført blant 417 aktuelle stortingskandidater.

Tallene framgår av svarene som har kommet inn, dersom mandatfordelingen blant partiene forblir som i dag.

Til sammenlikning oppga 46,7 prosent av de som ble valgt inn i 2013, at de ønsker EU-medlemskap. 41,4 prosent sa at de var imot, ifølge en tilsvarende undersøkelse Nei til EU gjennomførte også da.

Den politiske sammensettingen av Stortinget de neste fire årene vil ganske sikkert bli annerledes enn i dag. Men tallmaterialet for samtlige 417 spurte kandidater, bekrefter og forsterker bildet:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

259 av de spurte kandidatene (62 prosent) sier nei til EU. Bare 70 (17 prosent) oppgir at de ønsker EU-medlemskap. 21 prosent av stortingskandidatene viser ikke sine EU-kort overfor velgerne, enten fordi de ikke vil, eller ikke vet hva de skal mene.

Tallene ABC Nyheter har fått innsyn i, framgår av undersøkelsen, som inneholder en rekke EU-relaterte temaer og vil bli offentliggjort foran Stortinget klokka 10 onsdag.

Les svarene i 2013: Stort flertall for EU-medlemskap på Stortinget

Hva sier partitoppene?

Blant partilederne sier Erna Solberg et klart ja til EU-medlemskap. Hun har tidligere uttrykt ønske om at Norge skal erstatte krona med euro.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det gjør hun trass i at 49 prosent av Høyres velgere sier nei, mot 41 prosent ja, i meningsmålingen Nationen og Klassekampen presenterte 20. juni.

Men sannelig oppgir også tre av Høyres kandidater at de sier nei: Thor Edquist i Østfold, Sven Flo i Sogn og Fjordane og Elin Agdestein i Nord-Trøndelag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Frp-sjefen Siv Jensen sier nå nei til EU. Blant hennes partifeller sier bare to stykker ja, Theodor Barndon Helland i Vest-Agder og Solveig Horne i Rogaland. Partiet har som kjent vedtatt å gå mot EU-medlemskap.

Samtidig har Frp fra før gjort det klart at de gjennom EØS-avtalen er villige til å avgi suverenitet til EU på mange nye områder.

KrF-leder Knut Arild Hareide er ikke bare personlig kristen. Han er også personlig EU-tilhenger, men svarer at han av lojalitet til partiets program sier nei.

Det er vel unødvendig å si at Senterpartiets Trygve Slagsvold Vedum er EU-motstander, likedan Rødts Bjørnar Moxnes og SVs Audun Lysbakken.

Hva så med Venstre? Av deres kandidater som er spurt, sier 11 ja, 11 nei til EU. Partileder Trine Skei Grande tilhører nei-fløyen.

Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre har ikke svart, men er kjent som varm EU-tilhenger og medlem av Europabevegelsen. I 2011 refset han Nobelkomiteen for ikke å ha gitt Fredsprisen til EU. Året etter fikk EU-prisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Miljøpartiet de Grønne opererer med to nasjonale talspersoner. Une Aina Bastholm oppgir ikke noe eget syn mens Rasmus Hansson vil vurdere ut fra situasjonen og en medlemskapsavtale.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Europaminister Bakke-Jensen vil ikke si om Høyre fortsatt vil ha euro i Norge

– Ett skår i gleden for Nei til EU

EU-MEDLEMSKAP? Foto: Nei til EU
EU-MEDLEMSKAP? Foto: Nei til EU

– Dette er en kraftig forbedring i riktig retning!

Det sier fungerende leder i Nei til EU, Olaf Gjedrem i en kommentar til tallene, til ABC Nyheter.

– En av de største forskjellene er at tallet på EU-tilhengere er kraftig redusert, sier Gjedrem, som har fortid som stortingspolitiker for KrF.

– Men, sier Gjedrem - det er likevel et stort skår i gleden.

– Det er at urovekkende mange av de som stiller til valg, sier at de ikke har en mening om EU-medlemskap, eller ikke vil svare. Det er
oppsiktsvekkende og alvorlig når mer enn hver femte stortingskandidat ikke er i stand til å ha en meining om eit så sentralt spørsmål, sier Gjedrem og konkluderer:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette kan ikke demokratiet vårt vere tjent med.

Les også: EU-motstanden svekket, men fortsatt sier to av tre nei

Kandidater uten ryggrad?

Gjedrem mener det er en ærlig sak å vere enten for eller imot EU og EØS. Men den meningen må vere klar og kjent for alle som skal stemme på dem.
– Uansett hvilket parti en vil stemme på, vil jeg oppfordre velgerne til først å sjekke hva kandidatene mener og til å stemme på kandidater som tak klart stilling og har ryggrad, sier Gjedrem.

– Hva vil dere med undersøkelsen?
– Valg etter valg viser at stortingsflertallet ofte er i utakt med folket og gjør vedtak som undergraver suvereniteten og Stortingets rolle som lovgivende organ. Gjennom flere perioder har det for ekesmpel vært et flertall av EU-tilhengere på Stortinget, mens to tredeler av folket sier nei til EU, sier Gjedrem og legger til:

– Et slikt gap mellom folket og de folkevalgte er ikke bare et paradoks, men også et demokratisk problem.
Nå ser dette altså ut til å snu. Nei til EU gjennomførte også en kandidatundersøkelse før stortingsvalget i 2013.

Les også: LO-leder Hans-Christian Gabrielsen har snudd om EU