Solberg: Nynazister ikke må få fotfeste i Norge

Høyreekstreme marsjerte i Kristiansand lørdag.
Høyreekstreme marsjerte i Kristiansand lørdag. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Erna Solberg (H) sier nynazistorganisasjonen som demonstrerte i Kristiansand lørdag, ikke må få fotfeste i Norge, men vil ikke kritisere politiets innsats.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi må sørge for at organisasjonen, som primært kommer med svensk bakgrunn, ikke får fotfeste i Norge og sørge for at de ikke rekrutterer norsk ungdom, sier statsministeren til TV 2.

Solberg avsluttet tirsdag en valgkampturné på sør- og vestlandet med et besøk i Kristiansand. Lørdag marsjerte 60–70 høyreekstreme i byens gater, uten at det var søkt om tillatelse. Politiet var mannsterkt til stede, men bortsett fra et par bortvisninger, fant de det ikke nødvendig å gripe ytterligere inn.

Flere har kritisert politiet for å ikke ha grepet inn, men politiet har avvist kritikken og mener de har handlet på best mulig måte. Mandag kom det fram at politiet i Agder sa nei til bistand fra Øst politidistrikt under demonstrasjonen. Solberg mener det er politiet selv som må vurdere håndteringen av demonstrasjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Politiets jobb er å forhindre at det blir voldsepisoder og uro, så Kristiansand politikammer gjøre en vurdering av om det var riktig, sier Solberg.

Hun mener miljøet må bekjempes.

– Vi har laget en handlingsplan mot ekstremisme, og den dreier seg også om denne typen ekstremisme, sier Solberg.

Aktuelt:

Agder-politiet takket nei til bistand før nazimarsj

Kristiansand-ordfører innkaller til møte i politirådet etter nazi-tog