#VALG2017MDG har tro på joker-posisjon: – Døra er åpen for Erna

Une Aina Bastholm og Rasmus Hansson etter åpningstalen på MDG-landsmøtet på Scandic Lillehammer Hotel.
Une Aina Bastholm og Rasmus Hansson etter åpningstalen på MDG-landsmøtet på Scandic Lillehammer Hotel. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

De siste meningsmålingene for MDG gir partiet grunn til å smile. Nasjonal talsperson Une Aine Bastholm tror Jonas Gahr Støre og Erna Solberg vil få seg en overraskelse etter valget. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Om det var stortingsvalg denne uken, ville Miljøpartiet De Grønne fått sju representanter på Stortinget, viser en gjennomsnittsmåling for juli.

Gledelig nyheter for partiets nasjonale talsperson og førstekandidtat i Oslo, Une Aina Bastholm. Hun tror partiet vil gjøre et brakvalg og komme «på vippen» i Stortinget.

– Hovedgrunnen er at valget nærmer seg, flere tenker over hva som er viktig i valget 2017. Da er det flere av oss mindre partiene som blir vurdert, og vi vet at mange flere enn fire prosent er reellt bekymret for klimaendringene, sier Bastholm til ABC Nyheter.

Bakgrunn: MDG mest frem i julimålinger

– Vi åpner døra for Erna

I forrige uke gikk Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre ut å utelukket samarbeid med MDG. Ikke smart, mener MDG-talspersonen.

– Valgresultatet er opp til velgerne, hvis MDG havner på vippen vil både Erna og Jonas måtte forholde seg til det. Jeg tror Jonas Gahr Støre vet at han har tatt en stor risiko ved å utelukke en avtale med oss. Jeg tror han sterkt undervurderer velgernes bekymring for klimaendringer, og at han vil få seg en stor overraskelse etter valget, sier Bastholm.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vil det si at du åpner for Erna?

– Ja, døra står fortsatt åpen til både henne og Jonas, og alle bortsett Fremskrittspartiet. Og de må gå med på hovedkravet om ingen åpning av nye oljefelt.

– Men med et ultimatum om at dere ikke kan sitte i en regjering som skal ha mer oljeleting etter valget, har dere vel reell sett spilt dere selv ut av en ny regjering?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har på ingen måte spilt oss ut. Valget er opp til velgerne, hvis MDG havner på vippen vil både Erna og Jonas måtte forholde seg til det. For å få makt vil de fort bli avhengig av et tett samarbeid med oss. Når Jonas Gahr Støre får sett meldingen fra velgerne, så vil kravet om å ikke åpne nye felt være lettere å akseptere da enn i valgkampen. Alle partiene er enig om at Norge må kutte utslipp, men det er handlingsvegring når det kommer til tempo, sier Bastholm.

Artikkelen fortsetter under annonsen

MDG-Hansson om barndommen: Faren min havnet i konsentrasjonsleir

Tror på forhandlinger

Da Klassekampen i juni spurte Høyre og Arbeiderpartiet om MDGs oljeultimatum, sa begge partiene at det var uaktuelt å akseptere. Men Bastholm tror det kan forandre seg.

– Jeg tror det er realistisk at de vil være med på å ikke åpne nye felt i en periode, ja. Erna og Jonas vil få bedre tid senere til å se på forslaget. Jeg tror begge mener alvor nå, men jeg vet også at de vil måtte forholde seg til valgresultatet. Verken Jonas eller Erna har avvist samarbeid med De Grønne i enkeltsaker eller for budsjettstøtte år for år, dersom de ender med en mindretallsregjering.

– Er det slik at den som sier ja til hovedkravet vil få støtte uansett hva?

– Vi snakker med alle og kan samarbeide med alle, utenom Frp. Men hovedkravet betyr ikke automatisk støtte for fire år til ny regjering. Forhandlingene etter valget vil vise om våre velgere for eksempel får mest igjen av et De Grønne i opposisjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: SV med nye ultimatum foran valget

På landsmøtet til MDG i mai vedtok partiet at de planmessig vil avvikle olje- og gassnæringen i løpet av 15 år.

De avviser ikke at det fortsatt vil være noe aktivitet igjen etter 15 år, ifølge Bastholm. (Se faktaboks om partiets vedtak)

Søviknes om vedtaket: – Vil være en katastrofe for Norge

Statsminister Erna Solberg (H) og partileder Jonas Gahr Støre (Ap) kommer til å måtte forholde seg til MDG, tror MDG-talsperson Une Bastholm. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Statsminister Erna Solberg (H) og partileder Jonas Gahr Støre (Ap) kommer til å måtte forholde seg til MDG, tror MDG-talsperson Une Bastholm. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix


Fakta om Miljøpartiet De Grønnes landsmøtevedtak

* Avvikle olje- og gassnæringen i Norge i løpet av 15 år.

* Innen 2020 skal alle nybiler som selges, være fossilfrie.

* I løpet av stortingsperioden skal biltrafikken i storbyområdene reduseres med minst 20 prosent.

* Utrede mulighetene for å bygge en hyperloopbane – et slags vakuumtog – mellom Oslo og København. Bygge ut høyhastighetsbaner mellom de store byene.

* Stanse konkurranseutsettingen av togdrift på norske skinner og etablere ett togselskap, som har ansvar for både skinner og tog.

* Etablere en bygdemiljøpakke for miljøvennlig transport der tog ikke er et alternativ.

* Innføre minst én kjøttfri dag i alle offentlige kantiner og kreve at 50 prosent av offentlig matinnkjøp skal være lokalprodusert eller økologisk.

* Utrede en straffeavgift eller «miljøtoll» mot land som ikke følger opp miljøavtaler.

* Erstatte kulldriften på Svalbard med satsing på nye næringsveier som fornybar energi, romfart, kommunikasjon, forskning og reiseliv.