USA straffer Maduro – frykt for mer vold i Venezuela

En demonstrant fra opposisjonen hviler ut ved en barrikade i byen Caracas etter søndagens opptøyer i byen. Store deler av Venezuelas befolkning valgte å boikotte valget på en ny grunnlovsgivende forsamling, som i teorien kan gi sosialistregjeringen til president Nicolás Maduro uinnskrenket makt.
En demonstrant fra opposisjonen hviler ut ved en barrikade i byen Caracas etter søndagens opptøyer i byen. Store deler av Venezuelas befolkning valgte å boikotte valget på en ny grunnlovsgivende forsamling, som i teorien kan gi sosialistregjeringen til president Nicolás Maduro uinnskrenket makt. Foto: Ariana Cubillos / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

USA stempler Nicolás Maduro som diktator og fryser alle verdier han måtte ha i USA. Eksperter spår mer vold i Venezuelas gater etter et omstridt valg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Gårsdagens illegitime valg bekrefter at Maduro er en diktator, som overser viljen til det venezuelanske folket, sier USAs finansminister Steven Mnuchin i en uttalelse mandag.

Det er første gang noensinne at en amerikansk minister kaller Venezuelas leder for diktator.

Samtidig ble det klart at USA går til det sjeldne skrittet og iverksetter sanksjoner direkte mot den venstreorienterte statslederen. Maduro får frosset alle verdier han eventuelt har plassert i USA, i tillegg til at det blir forbudt for amerikanere å gjøre forretninger med ham.

USA har i likhet med EU og en rekke latinamerikanske land rettet kraftig kritikk mot søndagens valg på en ny grunnlovgivende forsamling, som også har makt til å oppløse den opposisjonskontrollerte nasjonalforsamlingen.

– Mer vold

Eksperter mener at situasjonen i det latinamerikanske landet er ekstremt usikker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Opposisjonen kommer til å kjøre knallhardt på med flere demonstrasjoner. Presset i gatene vil øke, og det vil bli mer vold, sier professor og Latin-Amerika-kjenner Benedicte Bull ved Universitetet i Oslo.

Det er usikkerhet i alle politiske leire etter at Maduros regjering gikk av med seieren valget på en grunnlovsgivende forsamling, påpeker hun.

Nå holder Venezuela pusten. Forsamlingen skal etter planen tre sammen 72 timer etter valget, i et bygg som er kontrollert av parlamentet, der opposisjonen har flertall.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det store spørsmålet er hva som vil skje da, sier Bull.

Hun krysser samtidig fingrene for at ikke USA vil gjøre noe dumt.

– Republikaneren Marco Rubio har fått stor innflytelse på latinamerikapolitikken, noe som er svært uheldig. Han står for en tradisjonell intervensjonistlinje, med en aggressiv politikk, sier hun til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: USA kaller Venezuelas president for diktator og straffer ham med sanksjoner

Deler frykten

Førsteamanuensis Leiv Marsteintredet ved Universitetet i Bergen tror Venezuelas befolkning har tunge tider i vente.

– Valgseieren kan holde Maduro ved makten, men vil styrke lidelsene til befolkningen i Venezuela, sier han.

Minst ti mennesker ble ifølge myndighetene i landet drept i opptøyer og sammenstøt under valget, som opposisjonen boikottet.

Siden Maduro kom til makten i 2013, har økonomien i landet vært i fritt fall. Venezuela har nå verdens nest største inflasjon, ifølge IMF, og en enorm utenlandsgjeld.

Liten anerkjennelse

De 545 representantene får blant annet makt til å endre sentrale lover og oppløse nasjonalforsamlingen, der opposisjonen har flertall. Maduro har også uttalt at parlamentarikernes immunitet vil bli fjernet, slik at de kan bli rettslig forfulgt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

EU-kommisjonen er svært bekymret for demokratiets skjebne, og utenriksminister Børge Brende sier i en uttalelse at valget mangler legitimitet og vil medføre ytterligere polarisering.

Foreløpig er det lite som tyder på at situasjonen vil utvikle seg til borgerkrig, mener både Bull og Marsteintredet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Opposisjonen har ikke våpen, påpeker de.

Ut i kulda

Men Venezuela risikerer å bli støtt ytterligere ut i den internasjonale kulden.

– Det betyr en økende isolasjon og kan også komplisere den økonomiske situasjonen, blant annet med å få nye lån, sier Marsteintredet.

Til neste år skal det etter planen holdes presidentvalg i Venezuela. Enn så lenge har Maduro hærens støtte. Derfor blir han trolig sittende, mener forskerne.

– Mange på toppen i militæret har sett seg tjent med regimet rent økonomisk. De har blitt svært rike. Samtidig er deler av militæret delvis et narkokartell, beskyttet av dagens regjering, påpeker Marsteintredet.