Østerrike kneblet EM-favoritten

Østerrike jubler for scoring mot Norge i EM-kvalifisering på Ullevaal i fjor. Lørdag tok østerrikerne et nytt viktig poeng med 1-1 mot Frankrike i EM-sluttspillet. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Østerrike jubler for scoring mot Norge i EM-kvalifisering på Ullevaal i fjor. Lørdag tok østerrikerne et nytt viktig poeng med 1-1 mot Frankrike i EM-sluttspillet. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Østerrike greide 1-1 mot Frankrike i fotball-EM kvinner og er i delt ledelse med det franske laget etter to kamper. Det ville gitt skyhøy odds før turneringen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bare at østerrikerne skulle få poeng i løpet av sine to første kamper mot Sveits og Frankrike ville vært en oddsbombe. Etter 1-0 og 1-1 er Østerrike på god vei mot en sensasjonell kvartfinaleplass. Med ett poeng mot utslåtte Island vil den være i boks, og om Frankrike unngår tap mot Sveits går Østerrike videre uansett.

Østerrike tok seg til sitt første sluttspill noensinne med 2.-plass bak Norge i kvalifiseringen. Med 2-2 på Ullevaal for et drøyt år siden feiret østerrikerne et uventet høydepunkt i kvinnelandslagets historie. Sluttspillet har så langt overgått alle forventninger.

Viktig mål

Lisa Makas ga Østerrike ledelsen da hun grep sjansen etter at de franske favorittene mislyktes i å klarere et langt innkast. Mot Sveits sto Makas for ballerobringen forut for Østerrikes vinnermål, før hun måtte ut med en hodeskade etter å ha ofret seg i en duell.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Amandine Henry stanget inn 1-1 på et hjørnespark fra Élise Bussaglia tidlig i annen omgang. Wendie Renard, kaptein både i Ada Hegerbergs Lyon og i Frankrikes landslag, trakk på seg tre forsvarere, og bak henne dukket Henry opp med hodet.

Ut med Island

Seieren over Sveits var første østerrikske seier i et EM-sluttspill uansett kjønn.

Lørdagens resultat betyr også at Island slutter seg til Italia som lag uten sjanse til å gå videre i EM allerede etter to spilte kamper.

Sveits møter Frankrike onsdag og må vinne for å være sikker på å gå videre. Østerrike trenger bare ett poeng mot Island for å komme til kvartfinale, og om Frankrike tar poeng mot Sveits er østerrikerne videre uansett.

Frankrike, som begynner å få et stygt rykte for å underprestere i mesterskap, venter fortsatt på sin første medalje. Norge har til sammenligning 13 stykker: To gull, fire sølv og tre bronse i EM, ett gull og ett sølv i VM og ett gull og en bronse i OL.