Analyse:Trumps seks måneder: Løfter og atter løfter

President Donald Trump synes å ha funnet overgangen fra hardtslående forretningsmann til reformpolitiker frustrerende. Etter seks måneder i Det hvis hus henger mange av løftene fra valgkampen i luften, uinnfridd.
President Donald Trump synes å ha funnet overgangen fra hardtslående forretningsmann til reformpolitiker frustrerende. Etter seks måneder i Det hvis hus henger mange av løftene fra valgkampen i luften, uinnfridd. Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Trump inntok Det hvite hus som utradisjonell, snarrådig forretningsmann som kunne få ting unna, snekre kjappe avtaler og banke gjennom vedtak over bordet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fakta om Trumps seks måneder

* Noen av løftene og resultatene til president Trump:

* President Barack Obamas helsepolitikk skulle snus opp ned nesten umiddelbart. Det har ikke skjedd, og lite tyder på at noen alternativ politikk er nær ved å bli vedtatt.

* Forholdet til Russland er en gjenganger. Russernes innblanding i valget er gjenstand for flere parallelle granskinger. Sønnen Erics møter på egen hånd bidrar til den generelle forvirringen om forholdet til Putins Russland og hvem som har gjort hva i administrasjonen.

* Reiseforbudet for muslimer har bare delvis trådt i kraft og er blitt mat for rettsvesenet, til Trumps store irritasjon. Saken skal opp for Høyesterett i oktober.

* Trygghet ved grensene var et hovedløfte i valgkampen. En mur skulle bygges langs grensen til Mexico, på nabolandets regning. En presidentordre gikk ut raskt, men så langt er ikke en eneste ny stein lagt langs grensen.

* Trump har meldt USA ut av partnerskap blant landene rundt Stillehavet, satt i gang arbeidet med å reforhandle frihandelsavtalen NAFTA og trukket USA fra Parisavtalen om ansvarlig klimapolitikk. Dette er innfridde løfter på Trumps liste.

* Han har deltatt på toppmøter i NATO og G 20, men observatører beskriver ham som isolert og en bremsekloss. Han har ikke inntatt den lederrollen i NATO som amerikanske presidenter normalt fyller.

* På den hjemlige arena har han sikret republikansk kontroll over Høyesterett gjennom sin kandidat Neil Gorsuch. Han har også gitt ordre om at amerikanske varer og arbeidskraft skal brukes i føderale byggeprosjekter.

ANALYSE: Etter seks måneder som landets sjef er konklusjonen at det ikke har vært så lett å rydde opp i «sumpen Washington DC» som han forespeilet sine velgere. Politikk er svært forskjellig fra næringslivet. Mange løfter fra valgkampen forblir uinnfridd. Muren mot Mexico er ikke bygd, muslimer er ikke stengt ute fra USA, helsepolitikken kjent som Obamacare er ikke nullet ut.

Det skulle være nok å kontrollere Det hvite hus og begge kamre i Kongressen. Nye lover skulle gli glatt gjennom, og de forhatte delene av Barack Obamas politiske byggverk skulle rives, nærmest umiddelbart. Dette var budskapet som Trump hamret inn i valgkampen. Hverdagen har vist seg annerledes.

Særlig i Senatet, der flertallet er lite og sårbart, er det mange markante politiske profiler som ikke lar seg behandle som stemmekveg. De utfordrer stadig the Grand Old Party (GOP) som det republikanske partiet kalles i USA. Helsepolitikken er det siste eksempelet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Trump-biograf: – Å intervjue Trump er i grunn ganske smertefullt

Slapp kvist

Det synes umulig for Trump å finne en vei ut av uføret. Og det siste krampaktige forsøket, å stemme ned Obamacare uten at ha noe å innføre isteden, fikk tirsdag nye motstandere i Senatet. Hensynet til partiet veier mindre enn forpliktelsene overfor velgerne hjemme. Og neste høst står mange på valg. Partipisken fungerer mer som en slapp kvist.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig som flertallslederen i Senatet, den Trump-tro veteranen Mitch McConnell, desperat forsøkte å samle troppene, klatret Trump bak rattet på en diger doning for å slå et slag for «Made in America». Mønsteret gjentar seg: Det er enklere å posere for fotografene enn å få løftene omgjort til ny politikk.

Alle krumspringene i Senatet om Obamacare og det som eventuelt skal erstatte det kompliserte byggverket av støtteordninger og sosiale tiltak, nærmest lammer administrasjonen. Reformarbeidet står i stampe. Enkelte amerikanske kommentatorer snakker om krisen rundt Obamacare som Trumps Vietnam, en innbitt kamp som aldri tar slutt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Psykologiprofessor: – Liten tvil om at Trump er narsissist

Russiagate

Den enorme medieinteressen for Trumps forhold til president Vladimir Putin, under og etter valgkampen, suger også kraft ut av administrasjonen. Trump klager på Twitter om at han er utsatt for tidenes heksejakt. Han føler seg dypt urettferdig behandlet. For mange i pressen er det et element av payback time etter måneder med utskjelling.

Det går knapt en dag uten en ny avsløring. Nå er det sønnen Erics møte med en russisk advokat som konkurrerer med Obamacare om oppmerksomheten i de løpende nyhetssendingene. Stadig nye personer har åpenbart vært til stede. Hva formålet med møtet egentlig var, forblir uklart.

Hva som skjer med muren mot Mexico, er ikke det mest brennende spørsmålet. Alle skjønner at en mur i denne størrelsesorden ikke lar seg oppføre på noen måneder. Men løftet henger der, og Trump blir stadig minnet om det. Det var tross alt hans flaggsak under valgkampen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Blant andre svære sakskomplekser han har lovet fortgang i, er en skattereform, et minefelt av et saksområde som vil være eksplosivt i Kongressen. Han har også lovet tidenes satsing på transport og samferdsel med investeringer i milliardklassen.

Les også: Slik ble Trumps golfcaddy verdens mektigste tvitrer

Innfridd

Det er også områder som Trump vil beskrive som suksesser. Han har trukket USA ut av partnerskapet blant landene rundt Stillehavet, satt i gang prosessen med å reforhandle den nordamerikanske frihandelsavtalen NAFTA og meldt USA ut av Parisavtalen om klimapolitikk.

Dette er seire i Trumps øyne og gjelder som innfridde løfter. Han har sikret konservativ kontroll over Høyesterett ved å få nominert sin kandidat, Neil Gorsuch.

Pressetalsmann Sean Spicer i Det hvite hus nevner også Trumps presidentpålegg til dem som styrer føderale byggeprosjekter, om å kjøpe amerikansk og bruke amerikansk arbeidskraft.

Les også:

Trump og Putin møttes to ganger under G20

Trump ber republikanerne samle seg om den nye helsereformen

Trump beholder atomavtalen med Iran