Norge er i mål med asylkvotene

Så langt i år har 85.000 flyktninger og migranter ankommet til Italia, de aller fleste over Middelhavet fra Libya. Det høye antallet ankomster har overbelastet landet, og i forfjor innførte EU en ordning for å relokalisere noen av asylsøkerne til andre europeiske land. Foto: AP / NTB scanpix
Så langt i år har 85.000 flyktninger og migranter ankommet til Italia, de aller fleste over Middelhavet fra Libya. Det høye antallet ankomster har overbelastet landet, og i forfjor innførte EU en ordning for å relokalisere noen av asylsøkerne til andre europeiske land. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge har tatt imot sin kvote på 1.500 asylsøkere Hellas og Italia. Nå er det på tide at også andre land stiller opp, sier innvandringsminister Sylvi Listhaug. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Torsdag kom en ny overføring med asylsøkere til Norge gjennom det såkalte relokaliseringsprogrammet som EU har innført. Dermed har i alt 1.503 asylsøkere kommet til Norge gjennom ordningen, tre flere enn vi har påtatt oss å ta imot.

Senere skal Norge ta imot ytterligere sju asylsøkere, slik at det totale antallet kommer opp i 1.510.

Som EØS-land har Norge deltatt frivillig i dugnaden.

– Norge har gjort et stort bidrag gjennom både relokalisering og bidrag i nærområdene. Nå er det på tide at de som faktisk er EU-medlemmer, stiller opp, sier Listhaug.

Sterk motvilje

Frp-statsråden viser til den sterke motviljen flere europeiske land har vist mot å bidra aktivt til relokaliseringen.

– Norge har fulgt opp våre forpliktelser, mens det er en rekke land som ligger langt etter. Løsningen for Italia og EU er å få kontroll på situasjonen og kunne sende migranter tilbake. Ellers vil dette fortsette i lang tid fremover, sier Listhaug.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I dag er det bare tre land som har fylt sin kvote. Bare ett av dem er med i EU. Det er Malta, som har tatt imot 137 asylsøkere. De to andre er EØS-landene Norge og Liechtenstein.

Flere sentraleuropeiske land har derimot strittet kraftig imot. Tre land – Polen, Ungarn og Østerrike – har ennå ikke tatt imot én eneste asylsøker gjennom ordningen.

Nedjustert ambisjonsnivå

EUs opprinnelige mål var å relokalisere 160.000 asylsøkere for å avlaste hardt pressede Hellas og Italia. Programmet skulle gå over to år – fram til september denne høsten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Så langt er bare 29.000 asylsøkere relokalisert, og EU har allerede kraftig nedjustert ambisjonsnivået. Det ventes dessuten at innsatsen vil måtte fortsette etter september.

Saken har samtidig ført til en opprivende debatt om solidariteten innad i EU.

Romania, Slovakia, Tsjekkia og Ungarn stemte mot ordningen da den ble vedtatt. Ungarn og Slovakia har dessuten saksøkt EU-kommisjonen for å slippe unna kvotene. EU-domstolen er nå i gang med behandlingen av saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

EU-kommisjonen har på sin side gått til motangrep og varslet rettslige skritt for å forsøke å tvinge Polen, Tsjekkia og Ungarn til å ta imot.

Eritreere og syrere

Det er kun asylsøkere med høy sannsynlighet for å få innvilget søknaden som relokaliseres.

Blant de 1.503 som har kommet til Norge, er det flest eritreere og syrere.

Et samarbeid mellom EU og Tyrkia har ført til en kraftig reduksjon i ankomstene til Hellas, men i Italia ligger antall ankomster an til å bli høyere enn noensinne før dette året. Så langt har 85.000 flyktninger og migranter ankommet, de aller fleste over Middelhavet fra Libya.

Situasjonen er presset, og Italia har bedt andre europeiske land om å gjøre mer for å hjelpe. Tyskland har fulgt opp ved å love å ta imot 3.000 flere asylsøkere fra Italia enn tidligere planlagt.

Det skal derimot ikke ha vært noen diskusjon mellom Norge og EU om å oppjustere Norges kvote.