Gjørv-kommisjonen slaktet polititoppene – nå skal grasrota kåre Årets Leder

FOKUS PÅ LEDELSE: – Vi er midt inne i historiens største reform i norsk politi. En av de viktigste faktorene for at vi skal lykkes er dyktige ledere, sier PF-leder Sigve Bolstad.
FOKUS PÅ LEDELSE: – Vi er midt inne i historiens største reform i norsk politi. En av de viktigste faktorene for at vi skal lykkes er dyktige ledere, sier PF-leder Sigve Bolstad. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ledelsen i politiet fikk ramsalt kritikk etter 22. juli-terroren. Nå har grasrota i etaten tatt initiativ til å kåre Årets Leder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er Politiets Fellesforbund (PF) som står bak kåringen, og det er litt av et beite som sitter i juryen: Oslos politimester, PST-sjefen, Oslos nye «superpolitisjef» Grete Metlid og selvsagt PF-leder Sigve Bolstad – for å nevne noen (se faktaboks).

– Jeg synes det er interessant at det kommer nedenfra. Det viser at PF er framme i skoa, sier førsteamanuensis og fagansvarlig for lederutdanningen ved Politihøgkolen, Rune Glomseth, til ABC Nyheter. Han sitter selv i juryen.

PF-leder Sigve Bolstad forklarer hva som er bakgrunnen:

– Vi er midt inne i historiens største reform i norsk politi. En av de viktigste faktorene for at vi skal lykkes er dyktige ledere. Vi har heldigvis mange dyktige ledere i norsk politi, og vi i juryen skal kåre en eller ei som vi mener fortjener og bli kåret til årets leder, sier Bolstad til ABC Nyheter, og understreker:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Politiets Fellesforbund har et meget stort fokus på ledelse og lederne, og det er et av våre hovedsatsningsområder.

Flere politledere er også medlemmer i PF:

– Det er krevende å være den som skal lose politiet gjennom den omstillings- og reformperioden vi står midt i, så at det er mange dyktige ledere i politietaten er det ingen tvil om, sier leder i PF Politilederne, Lars Reiersen.

Les også: Eks-Delta-sjef sammenligner politiet med Putins regime

Strykkarakter i ledelse

I kjølvannet av terrorangrepene for seks år siden, fikk norsk politis ledelse langt på vei strykkarakter i Gjørv-kommisjonens rapport, som konkluderte med at myndighetene sviktet innbyggerne. Polititoppene fikk klar marsjordre om å jobbe med tre områder: Kultur, holdning og ledelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Evalueringen endte med en real opprydning, som er den direkte årsaken til den omstridte Nærpolitireformen – som Bolstad sikter til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kåringen er et godt og positivt tiltak. I utgangspunktet utøves det mye godt lederskap i norsk politi, og det er mange gode ledere. Men Gjørv-kommisjonen satte et stempel på ledelse og kultur som hadde en klar negativ valør. Det tror jeg har hatt en negativ effekt på politiet. Politiledelsen fremstår kanskje ikke så god – spesielt utad, sier Glomseth.

– Tror du de på grasrota og på toppen vurderer godt lederskap likt?

– Nei, det er ulik vurdering. Det å se noe fra siden eller ovenfra er annerledes enn å se det nedenfra, sier Glomseth, som synes det er positivt at det kritikkverdige tas opp, og tas tak i.

Les også: Politidirektøren: – Kjenner meg ikke igjen i kritikken

Doktorgrad for blålysetatene

OPPTATT AV LEDELSE: – Et doktorgradsstudium vil styrke ledelseskompetansen og øke samhandlingen i blålysetatene, mener førsteamanuensis i organisasjon og ledelse ved Politihøgskolen, Rune Glomseth.
OPPTATT AV LEDELSE: – Et doktorgradsstudium vil styrke ledelseskompetansen og øke samhandlingen i blålysetatene, mener førsteamanuensis i organisasjon og ledelse ved Politihøgskolen, Rune Glomseth.

– En årlig kåring som dette setter et positivt lys på lederskap i norsk politi. Det er satt noen kriterier (se faktaboks) som skal få frem dyktige ledere som har utmerket seg i løpet av året, sier Glomseth.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Blant kriteriene er: Klare mål for politiarbeid, god gjennomføringskraft, legge til rette for å utvikle godt fagmiljø, være en god rollemodell og sette publikum i fokus.

– Vi håper dette kan bidra til å sette fokus på lederskap på annen måte, og å se det med andre briller enn før. Det er symbolikk å ha en sånn kåring, mener Glomseth.

Han tar dessuten til orde for et doktorgradstudium i ledelse for redningsetatene politi, brann og ambulanse for å styrke kompetansen. Britene har alltid vist vei, og til høsten starter et nytt doktorgradstudium opp ved Edge Hill Universitetet for ledertalent og nåværende ledere i blålysetatene.

– I England har akademia og politi hatt et tett samarbeid siden 1930-40-tallet. Dette er en av mine kjepphester: Hvordan øke dette samarbeidet? sier Rune Glomseth.

Les mer: – Må ikke være mistanke om kameraderi i politiet

Årets politileder

Juryen

Terje Nybøe, førstestatsadvokat ved Riksadvokatembetet, tidligere beredskapstroppen og politmester i Asker og Bærum

Linda Lai, professor i ledelse, BI

Grete Metlid, politiinspektør, Oslo

John-Erik Vika, ordfører i Eidsvoll, tidligere politimann og kritiker av Nærpolitireformen

Rune Glomseth, Politihøgskolen

Hans Sverre Sjøvold, politimester i Oslo

Sigve Bolstad, forbundsleder PF

Benedicte Bjørnland, leder Politiets Sikkerhetstjeneste

Årets leder må innfri disse kriteriene:

Setter klar mål for politiarbeidet, har god gjennomføringskraft, legger til rette for og utvikler et godt fagmiljø

Evner å inspirere og motivere medarbeidere

Er god rollemodell for sine ansatte, og skaper et godt arbeidsmiljø i samarbeid med ansatte og tillitsvalgte

Fremstår med høy faglig og etisk standard, med stor grad av integritet og åpenhet

Har gode samarbeidsevner, og setter publikum i fokus

Er en kreativ og nytenkende person som skaper gode resultater

Mer om kåringe her.