– Fraværsgrensen har virket etter sin hensikt

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fraværet er redusert med 40 prosent fra forrige skoleår.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fraværsgrensen i videregående skole

  • Nye og strengere fraværsgrenser ble innført av regjeringen i fjor høst. De nye reglene innebærer:
  • Mer enn 15 prosent fravær: Elevene vil ikke få karakter i faget.
  • Inntil 15 prosent: Rektor kan bruke skjønn i fastsettelsen av karakter.
  • Mer enn 10 prosent: Elevene vil som hovedregel ikke få karakter i faget.
  • Fraværsgrensen gjelder bare udokumentert fravær.
  • Fravær som skyldes helsegrunner, omsorgsoppgaver, tillitsvalgtarbeid, politisk arbeid, religiøse høytider, hjelpearbeid eller lovpålagte oppgaver, regnes ikke som udokumentert.
  • * Gjelder for alle elever i videregående opplæring, men ikke for lærlinger, lærekandidater og voksne.

Foreløpige fraværstall fra Utdanningsdirektoratet viser at fraværet i videregående skole er betydelig redusert etter innføringen av fraværsgrensen.

Sammenlignet med forrige skoleår falt antall fraværsdager med 40 prosent. Antall skoletimer elevene var borte falt med 33 prosent.

– Tallene viser at elevene er mye mer til stede på skolen og at færre faller fra underveis i skoleåret. Dette er veldig bra og viser at fraværsgrensen har virket slik den skulle, sier statsminister Erna Solberg (H).

Den omstridte fraværsgrensen ble innført i fjor høst og går ut på at elevene mister retten til karakter i et fag dersom de har ugyldig fravær i mer enn ti prosent av timene i faget. Fravær som er dokumentert er gyldig fravær.

– Mange fryktet at fraværsgrensen ville føre til at flere elever ikke fikk karakter i fag og at flere sluttet i videregående. Tallene viser det motsatte, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Størst nedgang på yrkesfag

– Dette er utrolig oppløftende tall. I lang tid har høyt fravær vært et av de største problemene i norsk skole. Etter alle solemerker ser det ut som denne trenden nå er i ferd med å snu, sier stortingsrepresentant Morten Stordalen (Frp) til ABC Nyheter.

Blant elevene på yrkesfag er reduksjonen størst, og fraværet er nesten halvert fra forrige skoleår.

– Fraværet er nå lavere blant yrkesfagelever enn elever på allmennfag. På sikt vil dette med all sannsynlighet føre til at flere yrkesfagelever fullfører videregående. Det er en seier i seg selv, sier Stordalen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ved forrige skoleår hadde en typisk (median) skoleelev fem dager og 12 timers fravær. Dette skoleåret var en typisk elev borte 3 dager og 8 timer.

Må følge opp elevene

– Dette tallene viser at vår satsing i regjering med å innføre en fraværsgrense har virket etter sin hensikt. Elevene er mer tilstede på skolen, og frafallet går ned over hele landet, sier Stordalen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Antall elever som ikke fikk karakter i ett eller flere dag har også gått ned. Det samme har andelen elever som slutter i løpet av skoleåret.

– Vi vet at høyt fravær og frafall i videregående i verste fall kan føre til en tilværelse i utenforskap, der man ikke kommer i jobb eller utdanning. Dette er tragisk for den enkelte, og også for samfunnet. Derfor er det utrolig viktig at vi følger elevene i videregående tett opp, sier Stordalen.