Solberg: – Ingen grunn til russiske reaksjoner

Ifølge statsminister Erna Solberg er det ingen grunn til at russerne skal reagere på at allierte øver og trener i Norge.
Ifølge statsminister Erna Solberg er det ingen grunn til at russerne skal reagere på at allierte øver og trener i Norge. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russland reagerer kraftig på beslutningen om å forlenge det amerikanske militære nærværet på Værnes, men statsminister Erna Solberg (H) tar det hele med ro.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det var ikke uventet. Dette har vært tonen fra den russiske ambassaden en stund, sier Solberg til NTB i en kommentar til den skarpe uttalelsen som i helgen ble lagt ut på den russiske ambassadens Facebook-sider.

Russiske myndigheter protesterer mot rotasjonsordningen som gir inntil 330 amerikanske marinesoldater adgang til å øve og trene på Værnes.

Men Solberg avviser påstanden om at ordningen bryter med norsk basepolitikk, som slår fast at det ikke skal være permanente baser med fremmede styrker på norsk jord i fredstid.

Les også: «Forlenget amerikansk nærvær på Værnes kan øke spenningen»

Ingen grunn

Statsministeren sier det ikke er noen grunn for russiske reaksjoner på at allierte øver og trener i Norge.

– Dette er ikke en base for operasjoner fra Norge. Det handler om å øve et system for forhåndslagring i tilfelle noe skulle skje her, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er opp til oss å gjøre disse valgene ut ifra hva vi mener er riktig, fortsetter Solberg.

Regjeringen fattet onsdag beslutningen om å forlenge ordningen med ett år, som et utgangspunkt, noe som gir amerikanerne anledning til å øve og trene på Værnes ut 2018. NTB kjenner til at regjeringen egentlig ønsket å gi USA tre års forlengelse, men under et lukket møte i den utvidede utenriks- og forsvarskomiteen onsdag ble det klart at det ikke er flertall for dette på Stortinget.

Økt spenning

Uttalelsen fra ambassaden slår fast at beslutningen bryter med godt naboskap og gjør Norge til en mindre forutsigbar partner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det kan også øke spenningen og føre til en destabilisering av nordområdene. Vi ser på dette som del av de USA-ledede militære forberedelsene som har tiltatt i kjølvannet av antirussisk propaganda-hysteri, skriver ambassaden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Russerne kom farlig nær over Østersjøen

Uttalelsen beskylder Norge for "vedvarende aggressiv retorikk mot Russland" og viser blant annet til økte forsvarsbevilgninger og norsk deltakelse i NATO-operasjonen Enhanced Forward Presence "langs våre grenser" i Litauen. I tillegg hevder Russland at Norge har planer om å tilslutte seg NATOs rakettforsvar.

– Ikke-eksistensen av en fullverdig dialog mellom våre militære tvinger oss til å ta nødvendige grep for å garantere beskyttelsen av vårt land, skriver ambassaden.

– Ikke uvanlig

Alt har vært sagt før, sier FFI-forsker og Russland-kjenner Tor Bukkvoll om de russiske reaksjonene.

– For ti år siden hadde ordbruken vært uvanlig. Det er den ikke nå. Vi har en tilspisset situasjon med Russland, men det skyldes først og fremst forholdet mellom Vesten og Russland i sin alminnelighet, sier Bukkvoll til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han sier uttalelsen bør tas alvorlig, men tror ikke situasjonen bærer med seg en kime til militær konflikt.

– Russland skrur jo opp volumknappen uansett hva det er snakk om. I dette tilfellet er nok reaksjonene mer av symbolsk karakter. Det er en vesensforskjell mellom dette og NATOs planer om et rakettskjold, som Russland har en stor og genuin frykt for, tilføyer han.

Les også: USA sier de fortsatt har kontakt med Russland i Syria