Opprydding i høyradioaktiv atomarv fra den kalde krigen – farlig brensel fjernes fra Kola

I forkant av denne bygningen ligger en av tre tanker der 22.000 brenselsstaver fra atomubåter har vært oppbevart i snart 40 år. Bildet er tatt da NTB besøkte anlegget i 2003. Nå skal de farlige og høyradioaktive avfallet sendes til reprosessering i Sibir.
I forkant av denne bygningen ligger en av tre tanker der 22.000 brenselsstaver fra atomubåter har vært oppbevart i snart 40 år. Bildet er tatt da NTB besøkte anlegget i 2003. Nå skal de farlige og høyradioaktive avfallet sendes til reprosessering i Sibir. Foto: Jan-morten Bjørnbakk / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

 Høyradioaktivt uranbrensel fra sovjetiske atomubåter har i fire tiår vært lagret under svært utilfredsstillende forhold på Kola. Nå starter oppryddingen. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tirsdag markeres en milepæl i russisk atomopprydding og norsk-russisk atomsamarbeid. Utenriksminister Børge Brende (H) vil være til stede når det italienske spesialskipet Rossita går fra havn ved den tidligere ubåtbasen som ligger bare 50 kilometer i luftlinje fra norskegrensen.

Rossita skal ha med seg nærmere 700 brenselsstaver på den første turen til Murmansk der konteinerne skal over på jernbane. Endestasjonen Majak ligger mer enn 3.000 kilometer lenger øst. Her skal uran og plutonium tas ut ved reprosesseringsanlegg.

Utenriksminister Børge Brende viser til at Norge har samarbeidet med Russland i mer enn 20 år om å rydde opp i atomavfall etter den kalde krigen, og at det har vært viktig av hensyn til befolkning og miljø i hele Barentsregionen.

– Det har vært et krevende og komplisert arbeid å sikre det brukte kjernebrenselet og klargjøre det for transport til den endelige lagringsplassen i Ural. Jeg er derfor glad for at den første lasten nå er klar til å skipes ut. Dette er en sak jeg har fulgt helt siden min tid som miljøvernminister, sier Brende til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Største ansamling

I motsetning til amerikanske atomubåter, hadde ikke de sovjetiske brensel som varte ut (båtens) levetiden. I Andrejevabukta ble brenselsstavene fra reaktorene skiftet ut. Da hadde man verken ordnede lagringsforhold eller kompetanse til å håndtere avfallet.

– Derfor sliter man i tiårene etterpå med å håndtere denne atomarven. Det er dette som trolig gjør Andrejevabukta til den verste og største ansamlingen av brukt kjernebrensel vi har. Forholdene her bare forverret seg, og man er nødt til å håndtere dette før de blir enda verre, sier seksjonssjef Ingar Amundsen i Statens strålevern til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oppryddingen i Andrejeva hatt høy prioritet i det norsk-russiske atomsikkerhetssamarbeidet.

– Dette arbeidet er et russisk ansvar, men har under russisk ledelse inkludert internasjonale bidrag fra flere land og organisasjoner. Norge har bidratt med både finansiering og kompetanse. Atomutfordringer kjenner ingen grenser, og for Norge har det vært viktig å bidra, sier utenriksministeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: Russland dobler levetiden på slitte atomkraftverk

Midlertidige tanker

Et fatalt uhell inne på anlegget i 1982 førte til at brenselsstavene de neste tre årene måtte flyttes til tre betongtanker som ikke er egnet for formålet. Andrejevabukta inneholder formidable 22.000 brenselsstaver fra atomubåter og sivile atomisbrytere i tillegg til store mengder fast og flytende radioaktivt avfall.

– Tankene var bygd for å lagre lavradioaktivt avfall og skulle være en midlertidig løsning, men har vart helt fram til i dag. En del av brenselet i tankene er nok rustet fast og har vært urørt siden 1985. Det kan føre til ubehagelige overraskelser. Hvis man drar for hardt i brensel som sitter fast, kan hele brenselselementet rakne og skape en alvorlig situasjon, sier atomfysiker og daglig leder i Bellona, Nils Bøhmer, til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: Russisk atomkraftverk skal slepes langs norskekysten

Må følges opp

Bellona understreker at det er viktig at norske myndigheter er til stede og følger opp tett i årene som kommer. Med oppryddingen i Andrejeva reduseres også den største enkelttrusselen mot fiskeriene i Barentshavet og trusselen om en alvorlig atomhendelse.

– En brann i dette anlegget kunne ført til utslipp også nedover Finnmark. Anlegget har også utgjort en risiko for utlekking til Barentshavet. Det vil i en tid framover være økt risiko når man håndterer brenselet, men over år vil risikoen for en uønsket atomhendelse bli redusert, sier Bøhmer.

Aktuelt:

Alvorlige mangler ved russiske atomkraftverk

Hemmelig atomkraftverk åpnet for turister

Fakta om Andrejevabukta:

* På 60-tallet etablerte Nordflåten en base for å ta ut kjernebrensel fra atomdrevne ubåter og skip i Andrejevabukta nord for Litsafjorden mellom Kirkenes og Murmansk.

* I Andrejevabukta var det også et anlegg for behandling og lagring av radioaktivt avfall.

* Driften av anlegget ble avsluttet på 80-tallet. I 1982 skjedde en ulykke i bygningen som var spesialkonstruert for lagring av brenselsstaver. Disse ble flyttet til tre siloer som ikke er beregnet for formålet.

* Om lag 22.000 brenselsstaver fra mer en 100 atomubåter har vært lagret på anlegget under farlige og kritikkverdige forhold.

* Et internasjonalt spleiselag der blant andre Norge, Storbritannia, USA, Italia, Tyskland og Frankrike er med, har bistått russerne i å sikre og klargjøre anlegget for å fjerne atomavfallet.

* Tirsdag skipes den første lasten med brenselselementer fra Andrejeva til Murmansk før det lastes over på tog til reprosessering i Majak i Sibir.