Rettssak i Ungarn etter at 71 mennesker ble kvalt i lastebil

Rettssaken etter tragedien som tok livet av 71 flyktninger og migranter, er ventet å vare i flere måneder. Bildet viser fem av de tiltalte. Foto: Sandor Ujvari / AP / NTB scanpix
Rettssaken etter tragedien som tok livet av 71 flyktninger og migranter, er ventet å vare i flere måneder. Bildet viser fem av de tiltalte. Foto: Sandor Ujvari / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Knapt to år etter at 71 flyktninger ble funnet kvalt i en kjølebil på en motorvei i Østerrike, står elleve menn tiltalt i Ungarn, fire av dem for drap.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Onsdag startet rettssaken mot ti bulgarere og en afghaner, som alle er tiltalt for menneskesmugling under flyktningkrisen i 2015.

Fire av dem, deriblant afghaneren, er tiltalt for drap under særdeles skjerpende omstendigheter etter at de skal ha organisert og gjennomført menneskesmuglingen som førte til at 71 personer mistet livet. En av bulgarerne er på rømmen og står tiltalt in absentia.

Les også: Britisk politi fant 16 irakere i overopphetet lastebil

Parkert i veikanten

Det var et grufullt syn som møtte politifolkene som først oppdaget den parkerte og forlatte kjølebilen, og som åpnet lasterommet. De 71 personene fra Syria, Irak og Afghanistan var alle kvalt som følge av mangel på ventilasjon. Etter alt å dømme hadde de vært døde i to dager.

Blant de døde var det fire barn, en av dem ei lita jenta som ikke engang hadde fylt ett år.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tragedien skjedde midt under flyktningkrisen, da hundretusener av flyktninger og migranter reiste sjøveien fra Tyrkia til Hellas og tok seg oppover Balkan på vei nordover i Europa.

Les også: Svenske journalister vil anke dom for menneskesmugling

Døde trolig i Ungarn

Rettsbygningen i byen Kecskemet sør i Ungarn var stappfull av pressefolk under rettssakens første dag. De tiltalte var omringet av tungt bevæpnet og maskert politi da de ankom rettssalen.

En av de hovedtiltalte, den 30 år gamle afghaneren, smilte til de frammøtte og holdt fram en plakat der det sto på mannens morsmål pashto: "Jeg er verken drapsmann eller undertrykker. Statsadvokaten er en stor løgner".

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gravlagt i hjemlandene

Alle de 71 ofrene med unntak av én er identifisert. Obduksjonen har vist at de ble kvalt under forferdelige forhold få timer etter at de ble plukket opp nær grensen mellom Serbia og Ungarn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De fleste er blitt gravlagt i sine hjemland, mens et titall er begravd på en muslimsk gravlund i Wien. Ingen pårørende var til stede i retten onsdag.

Påtalemyndigheten har samlet 59.000 sider med bevis i saken.

Saken føres for en ungarsk domstol ettersom ofrene døde på ungarsk territorium før lastebilen passerte grensen til Østerrike. De fleste mistenkte ble dessuten pågrepet i Ungarn.

Det er ventet at rettssaken vil ta lang tid, og muligens vil ikke dommene falle før neste år.