Argentina:Fant gigantsamling av nazi-effekter i bolighus

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nazi-effekter som trolig tilhørte høytstående nazister under 2. verdenskrig er funnet i et bolighus i en forstad til den argentinske hovedstaden Buenos Aires.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Å finne 75 originale gjenstander er historisk og representerer ubestridte bevis på tilstedeværelsen av toppledere som rømte fra nazi-Tyskland, sier Ariel Cohen Sabban, president i DAIA, en paraplyorganisasjon for Argentinas jødiske institutt, til Associated Press.

Det oppsiktsvekkende funnet ble gjort i et skjult rom i en bolig i Beccar. Boligen tilhører en samler. Politiet karakteriserer funnet som det største i sitt slag i argentinsk historie.

Les også: Den tyske ørna overlevde nazismen

Jozef skjulte jøder rett under nesa på nazistene

– Indikerer at det er originaler

Gjenstandene som nå er beslaglagt er preget med nazi-symboler. En skulptur av Adolf Hitler er blant funnene. Instrument som måler hodeskaller, etter mål av den ariske rasens standarder, er også beslaglagt. I tillegg er det tatt beslag i leker som trolig ble brukt i forbindelse med indoktrinering av barn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Våre første undersøkelser indikerer at dette er originaler, sier den argentinske sikkerhetsministeren Patricia Bullrich.

Dette er blant nazi-gjenstandene som nå er beslaglagt av argentinsk politi. Foto: David Fernandez / EPA
Dette er blant nazi-gjenstandene som nå er beslaglagt av argentinsk politi. Foto: David Fernandez / EPA

En av de mest unike gjenstandene er et forstørrelsesglass som Hitler skal ha blitt avbildet med i flere kjente fotografier.

Les også: Ville tjene nazi-penger på kong Haakon

Hitlers hodeskalle kan gentestes

– Må komme til bunns

– Ifølge historikere skal det være det samme som Hitler brukte. Som regel er det kopier, men dette er originaler. Vi må komme til bunns i dette. Derfor henvender vi oss nå til internasjonale eksperter for å få dette bekreftet, sier Nestor Roncaglia, leder for Argentinas føderale politi.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etterforskningen som ledet til avsløringen skal ha startet med funn av kunstverk i et galleri i det nordlige Buenos Aires. I samarbeid med Interpol skal etterforskere ha kommet på sporet av samleren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

8. juni slo politiet til og ransaket boligen. Bak en bokhylle ble det oppdaget en skjult gang som ledet til et rom fullt av nazi-effekter.

Les også: Nazi-toppens sekretær er død

«Nazi-bestemor» tiltalt for oppvigleri i Tyskland

A Nazi medical device used to measure head size is seen at the Interpol headquarters in Buenos Aires, Argentina, Friday, June 16, 2017. In a hidden room in a house near Argentina's capital, police discovered on June 8th the biggest collection of Nazi artifacts in the country's history. Authorities say they suspect they are originals that belonged to high-ranking Nazis in Germany during World War II. (AP Photo/Natacha Pisarenko) Foto: Natacha Pisarenko / AP

Mengele og Eichmann

Politiet ønsker å finne ut hvordan gjenstandene kan ha havnet i Argentina. En av politiets hovedteorier er at fremtredende nazi-offiserer tok dette med seg til Argentina etter nazistenes nederlag.

Etter 2. verdenskrig fungerte det søramerikanske landet som et fristed for flere av de mest ettersøkte nazistene som sto bak grusomme forbrytelser mot menneskeheten.

To av de mest beryktede nazi-toppene som søkte tilflukt i Argentina, var «dødsengelen» Josef Mengele og Adolf Eichmann. Sistnevnte regnes som en av arkitektene bak Holocaust.

Les også: 98-åring avslørt som nazi-kommandant

Hitlers hodeskalle kan gentestes