IS får ultimatum i Mosul

Irakiske regjeringsstyrker og deres allierte har innledet en offensiv mot gamlebyen i Mosul, der de siste IS-opprørerne i byen har forskanset seg. Foto: AP / NTB scanpix -
Irakiske regjeringsstyrker og deres allierte har innledet en offensiv mot gamlebyen i Mosul, der de siste IS-opprørerne i byen har forskanset seg. Foto: AP / NTB scanpix - Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Overgi dere eller dø, lyder advarselen fra irakiske myndigheter til de gjenværende IS-opprørerne i Mosul.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

IS tok kontroll over Iraks nest største by Mosul i juni 2014, men ble tidligere i år drevet ut av den østlige delen av byen.

Irakiske regjeringsstyrker og alliert milits, som får luftstøtte fra den USA-ledede koalisjonen, har siden også rykket inn i de vestlige bydelene, men noen hundre IS-opprørere holder fortsatt stand i gamlebyen.

Søndag innledet regjeringsstyrkene en offensiv mot gamlebyen og slapp samtidig nærmere en halv million løpesedler over byen, der budskapet til IS var brutalt og kortfattet: "Overgi dere eller dø".

Den gjenværende sivilbefolkningen i Mosuls gamleby oppfordres videre til å holde seg unna åpne plasser og til å gripe sjansen dersom de får mulighet til å flykte.

De irakiske styrkene har også stasjonert militære kjøretøy med høyttalere rundt den historiske moskeen i Mosul, som oppmuntrer sivilbefolkningen og forteller at regjeringsstyrkene "snart vil gjøre slutt på lidelsene" deres.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) er dypt bekymret over sivilbefolkningens skjebne i Mosul og anklager IS for å holde rundt 100.000 mennesker som levende skjold.

– Over 100.000 sivile kan fortsatt befinne seg i gamlebyen, sa UNHCRs Irak-representant Bruno Geddo fredag.

– Disse sivile blir i bunn og grunn holdt som levende skjold i gamlebyen. Nå er de omringet av kamper på alle sider, sa han.

Aktuelt:

USA og Iran trapper opp i Syria

Irakiske styrker innleder offensiv mot Mosuls gamleby

Russland: Kan ha drept IS-lederen