Zooom.no:Værutsatte Smøla myldrer av fugler

Artikkelen fortsetter under annonsen

På en øy vest for fastlands-Smøla myldrer det av fugler. Noen hekker, andre jakter og mange kommer for å finne mat. Zooom sender direkte hele døgnet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange sjøfuglarter langs norskekysten har gått sterkt tilbake. Hele 30 prosent av sjøfuglene på fastlandet har forsvunnet i løpet av de 10 siste årene, og mer enn halvparten av norske sjøfugler er nå på rødlista over truede arter. På den lille øya i havgapet utenfor fast-Smøla i Møre og Romsdal får vi et unikt innblikk i sjøfuglenes liv.

Det er et rikt fugleliv her og mange ulike arter kan observeres med Zoooms livekamera som sender døgnet rundt. Kameraet er plassert nede ved sjøkanten og gir oss et fint skue over havet mot nord, men det kan også gi oss bilder inn over land.

På øya hekker en stor koloni med rødnebbterner, men her er det også andre sjøfugler og vadere som grågås, hegre, tjeld, svartbak, måker, steinvendere og mange andre arter. Dette er også et av områdene i Norge med tettest populasjon av havørn så bli ikke overrasket om havørnen plutselig kommer på besøk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Øya, eller holmen som kanskje er et mer riktig navn, er ikke av de største og høyeste punktet er bare 11 meter over havet. Her slår storhavet inn og sola farger himmelen i de mest spektakulære farger når den går ned i havet.

All ferdsel på øya er forbudt i hekkeperioden, så vi har derfor valgt å holde den eksakte lokasjonen hemmelig slik at fuglene skal få mest mulig fred.

Kameraet på øya er et samarbeid med Streambird Pro AS, NEAS, Nasjonalt vindenergisenter, Magne Lillehaug ved Havfiskesenteret, Smøla Naturopplevelser, Moe Masking.

Fra Smøla sender Zooom også direkte fra et havørnreir og en hegrekoloni.