Sanner maner til ro om Utøya-minnesmerke

Kommunalminister Jan Tore Sanner sier han vil konkludere før sommeren om Utøykaia blir nasjonalt minnested.
Kommunalminister Jan Tore Sanner sier han vil konkludere før sommeren om Utøykaia blir nasjonalt minnested. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Før sommeren vil kommunalminister Jan Tore Sanner (H) peke ut hvor Utøya-minnesmerket skal legges. Han ber om at striden bilegges, men naboene vil ikke gi seg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er viktig at alle nå bidrar til at vi kan få en verdig avslutning på diskusjonen om minnested. Det er en stor belastning for mange berørte at det har vært en uavklart og opphetet diskusjon. Alle har nå et ansvar for at vi kan få en verdig avslutning og få realisert minnestedene, sa Sanner da han tok imot Statsbyggs vurdering av forslaget om et minnesmerke på Utøykaia.

Konklusjonen er at dette er et godt egnet sted, med nærhet til vannet og øya, og ved stedet der de terrorrammede ungdommene ble hjulpet i land.

– Vi har hatt med oss folk som har god kompetanse på utforming av minnested, blant annet fra 22. juli-senteret og Utøya. Det de sier at det er viktig at det har en relevans til der ting skjedde. I dette tilfellet betyr det Utøya, kaia og MS Thorbjørn. Det at det er nær sjøen er viktig, sier Statsbygg-direktør Harald Vaagaasar Nikolaisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sanner skal nå vurdere plassering på Utøykaia opp mot minnesmerket som var planlagt på Sørbråten, og sier han vil komme med sin beslutning før sommeren.

Kan ikke gjøre alle til lags

Statsrådens oppfordring om å avslutte diskusjonen, går spesielt til naboer, som har varslet at de vil kjempe mot et minnesmerke også på Utøykaia. Naboer som selv opplevde terroren på nært hold og bidro i redningsarbeidet, mener det er for belastende med minnesmerket for tett på. Det hele kan ende med rettssak.

– Statsbygg har hatt en omfattende dialog hvor synspunktene har kommet fram, men det betyr ikke at alle kan få det som de vil. Det er heller ikke mulig når det er ulike syn i denne saken, sier Sanner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsråden påpeker at beslutningen om hvorvidt han vil gå for Sørbråten eller Utøykaia, ikke er tatt, men varsler altså at den vil komme før sommeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsbygg har ikke fått i oppgave å vurdere stedet kalt Utsikten som ligger lenger opp i åssiden, ved E16. Utstranda Vel har pekt på dette som et alternativ.

– Jeg ser ingen hensikt i å utrede noe som ikke kommer til å bli realisert. Plassen ved E16 har ikke politisk støtte eller støtte fra de berørte. Det er heller ikke i tråd med kriteriene som har ligget til grunn, sier han.

Det er Utstranda Vel uenig i.

– Utsikten tilfredsstiller alle kravene relatert til et nasjonalt minnested og er en plassering vi alle bør kunne enes om, heter det i en pressemelding, der de ber Sanner takke ja til en befaring til Utsikten.

Vellet opplyser videre at de først vil vurdere søksmål om Utøykaia når det foreligger en byggetillatelse.

Ingen turistattraksjon

Mens det ble utlyst en konkurranse om den kunstneriske utformingen på Sørbråten, er det ikke aktuelt dersom det nå blir et minnesmerke på land i stedet. Det skal være et "verdig og lavmælt minnested", ifølge Sanner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det betyr at vi ikke ser for oss et stort kunstverk.

Statsbygg mener også at dette må ha en annen utforming enn kunstverket som egentlig er vedtatt på Sørbråten. Det skyldes at kaia fortsatt skal være i daglig bruk, men det er også et forsøk på å komme naboene i møte.

– Det framkommer av rapporten at vi ser på dette som et minnested for dem som har behov for det, og ikke som en turistattraksjon.Vi tror jo at det vil gjøre det lettere for dem som har utfordring med å akseptere et minnested, å godta dette, sier Nikolaisen.