Eksperter kritiserer bruk av plastplater etter London-brannen

Slokkingsarbeid på den brannherjede boligblokken i London.
Slokkingsarbeid på den brannherjede boligblokken i London. Foto: Victoria Jones / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Grenfell Tower i London var dekket av plater som inneholdt et brennbart plastmateriale. Slike plater knyttes til storbranner også andre steder i verden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Øyenvitner har fortalt at flammene raskt spredte seg oppover utsiden av London-bygget med 120 kommunale leiligheter.

Bygningseksperter, beboere og tidligere brannfolk mener fasadeplatene på ytterveggene bidro til brannen natt til onsdag. Platene inneholdt et brennbart plastmateriale.

– Etter at jeg hadde kommet meg ut, eksploderte plasten. Halve bygningen sto i flammer, og all plasten boblet og sprakk, sa Ahmed Chellat til avisa The Guardian etter at han klarte å ta seg ut av det brennende bygget.

Fasadeplatene ble montert i 2015. Bygninger med lignende plater har vært rammet av brann både i Australia, Frankrike og De forente arabiske emirater, ifølge BBC.

Krever gjennomgang

En brann i en boligblokk i Melbourne i 2014 hadde mange likhetstrekk med London-brannen. Flammene spredte seg raskt oppover yttervegger kledd med plater som inneholdt et plastmateriale.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi må raskt få en gjennomgang av bruken av kledning, sier Parlaments-representant og tidligere brannmann Mike Penning til avisa Telegraph.

Han legger til at de omstridte platene er mye brukt både i Storbritannia og andre land.

Bare i Storbritannia er titusener av bygninger etterisolert med plater. Og branneksperter har i flere tiår advart mot plater av dårlig kvalitet og mot etterisolering som blir feil utført.

Aktuelt: London-brannen kan også skje i Norge

Advarte i 1999

Brannvesenet i London uttalte allerede i 1999 at byggeforskriftene ikke tok hensyn til brannfare forårsaket av kledning på bygninger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere eksperter mener London-brannen ikke burde komme som noen stor overraskelse. Arkitekt og brannekspert Sam Webb beskriver brannen som en "varslet katastrofe".

– Fortsatt pakker vi inn bygg fra etterkrigstiden i svært brennbare materialer uten å installere sprinklersystem. Og så blir vi overrasket når de brenner ned, sier han til The Guardian.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere av dem som har advart mot disse farene, mener politikere og myndigheter har gjort altfor lite for å bedre situasjonen.

Aktuelt: May lover grundig etterforskning av storbrannen i London

Klimatiltak

Platene på Grenfell Tower i London ble montert delvis for å bedre isolasjonen og få ned energibruken. Dette anses som et viktig tiltak for å kutte utslippene av klimagasser.

– Det er mulig at ønsket om bærekraft overkjører andre hensyn, sier branneksperten Jim Glockling til Telegraph.

Bygningen ligger i et område med luksusleiligheter ikke langt unna, og de som rehabiliterte bygningen, ønsket også å gjøre den penere. Det går fram av planene for arbeidet som ble gjort i 2015, skriver avisa Independent.

Også i Norge brukes fasadeplater som inneholder plastmaterialer. Norske eksperter sier til Aftenposten at det er svært viktig å følge reglene og montere slike plater riktig.

I tillegg til at plastmaterialer kan være brennbare, mistenkes det i London at ilden kan ha spredt seg mellom platene og de opprinnelige betongveggene.

Aktuelt:

Beboere fikk beskjed om å holde seg innendørs i tilfelle brann

Beboere hørte ingen brannalarm

Brannen i London:

* Brannen i boligblokken Grenfell Tower i North Kensington i London ble meldt klokka 0.54 natt til onsdag lokal tid.

* Tolv mennesker er bekreftet omkommet, men det fryktes at det endelige antallet vil bli langt høyere. Om lag 75 overlevende ble fraktet til sykehus. Torsdag var 34 fortsatt innlagt, og tilstanden er kritisk for 18 av dem.

* Londons brannsjef Dany Cotton sier det ikke lenger er håp om å finne overlevende. Myndighetene sier de ikke har oversikt over hvor mange som er savnet.

* Det bodde opp mot 600 mennesker i de 120 kommunale leilighetene i den 24 etasjer høye blokken.

* Årsaken til brannen er foreløpig ikke kjent.

* Overlevende forteller at det ikke ble utløst noen brannalarm for hele bygningen. Beboere har tidligere advart om stor brannfare i de kommunale boligene i bydelen.

* Brannvesenet erklærte torsdag morgen at brannen var slokket, men at det kan ta flere uker før blokken er gjennomsøkt og ryddet.