Muskler har hukommelse

Et par korte, intense treningsøkter vedlikeholder formen, hvis du er trent fra før. Å løpe i sand og vann er gull! Foto: Elizabeth S. Lingjærde
Et par korte, intense treningsøkter vedlikeholder formen, hvis du er trent fra før. Å løpe i sand og vann er gull! Foto: Elizabeth S. Lingjærde
Artikkelen fortsetter under annonsen

Muskelhukommelse er hot på forskningsfronten, og en god nyhet for alle som vil slappe av litt i ferien.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Muskler er et fantastisk redskap til å holde seg ung, sprek, sunn og slank. Å drive styrketrening er derfor noe av det lureste du kan gjøre. Å trene opp muskulatur krever derimot utmattende økter. Først da vil muskelfibrene briste, slik at kroppen øker størrelsen på muskelfibrene i restitusjonsfasen. En bonus er at musklene «husker» gammel storhetstid resten av livet.

– Ideen er at musklene danner seg en cellulær hukommelse om hvor store muskelcellene har vært en gang i fortiden. Denne hukommelsen lagres i form av økt antall cellekjerner, og kan gi en ekstra fordel når vi starter å trene igjen etter et avbrekk, forklarer Kristoffer T. Cumming, som er postdoktor ved Norges Idrettshøgskole til ABC Nyheter.

– Muskelcellene, eller muskelfibre som de kalles, er en av de største cellene i kroppen og én enkelt muskelcelle kan ha mange tusen cellekjerner. For at en muskelcelle skal kunne øke i størrelse må antallet cellekjerner øke i takt med veksten, utdyper han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Langt sykeleie ingen hindring

I et samarbeid med Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm, er forskere ved Norges idrettshøgskole og Universitetet i Oslo i sluttfasen av et prosjekt som undersøker muskelhukommelse.

– Det er denne økningen av cellekjerner som er sentrale i muskelhukommelse, poengterer Cummings.

Tidligere antok man at cellekjernene forsvinner i takt med at muskelcellene blir mindre når vi stopper å trene og ikke bruker musklene, som ved langtids sengeleie ved sykdom.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er ingenting som tyder på at cellekjernene forsvinner når dette skjer. Siden cellekjernene er nødvendige for at musklene skal vokse og bli sterkere, og ikke forsvinne, vil musklene ha en kapasitet for å vokse seg store når vi starter å trene igjen. Med den forutsetning at vi tidligere har trent, sier han.

All trening er bra

– Hvor lang tid må man trene for å få økt antall cellekjerner?

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har sett en økning i treningsintervensjonene som varer 10-12 uker. Hvor rask økningen kom aner jeg ikke. Men vil anta at det ligger rundt der, svarer han.

– Hva slags trening er det snakk om?

– Hard styrketrening øker cellekjerner. I utgangspunktet vi jeg anta at all form for trening som øker muskelmassen, altså muskelfiberstørrelsen, vil øke antall cellekjerner. Det finnes flere studier som viser like god økning i muskelmasse, bare øvelsen blir gjort til utmattelse, sier han.

Les også : Supereffektiv styrketrening som er gjort på et kvarter

Lov å kose seg

– Når man har trent hardt, kan man da opprettholde muskelstyrken i ferien med redusert antall treningstimer?

– Ja. Formen kan opprettholdes lett gjennom å gjøre noe. Men, går det for lang tid så vil formen gå tilbake. Men, ikke fortvil! Studier viser at det tar noen uker før det er signifikant nedgang i styrken. En studie på eldre viste merkbar nedgang først etter fire uker. Det betyr at vi ikke på død og liv må trene èn gang i uken for å opprettholde formen. Det er lov å kose seg litt uten trening også. Men husk at helsegevinstene ved trening krever at du trener.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Slik bør du trene når du er 40, 50 eller 60 år

Feriekroppen i form

– Hvordan vedlikeholder man en trent kropp under en tre ukers ferie best?

– Det kommer helt an på om du er utholdenhetstrent eller styrketrent. Det viktigste for styrken er at øvelsene blir gjort til utmattelse. Har du tilgang til et treningssenter, kan du for eksempel ta markløft. Om du ikke har det, er din egen kroppsvekt utmerket å bruke. Er du utholdenhetstrent tenker jeg at kort men hard trening er det gunstigste. Da bruker du noe kortere tid på trening, samtidig som «responsen» er god, og restitusjonen relativ lang, slik at det kreves litt færre treningsøkter i uken, avslutter han.