Arbeiderpartiet frykter politireformen vil gi kriminelle gjengledere spillerom

Justisminister Per-Willy Trudvang Amundsen mener det vil være rom for å ta bakmenn i gjengmiljøer etter politireformen.
Justisminister Per-Willy Trudvang Amundsen mener det vil være rom for å ta bakmenn i gjengmiljøer etter politireformen.  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet er bekymret. Stadig yngre gutter utfører alvorlig kriminalitet i ungdomsgjenger. – Vi må ikke være naive å tro at dette er ungdom som bare vil slåss, sier Jan Bøhler (Ap). 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

ABC Nyheter skrev i går om hvordan en ungdomsgjeng på opptil 20 gutter lørdag sparket og slo en tilfeldig 15-åring på Huk i Oslo.

Situasjonen er ikke den eneste av sitt slag, etter jul har politiet 20 alvorlige saker liggende med alvorlig kriminalitet fra ulike ungdomsgrupperinger i hovedstaden.

– Det siste året har politiet sett at ungdom under 15 år knytter seg til ulike grupperinger og utfører alvorlig kriminalitet, sa etterforskningsleder Anne Kristin Stakston Langvik ved Grønland politistasjon til ABC Nyheter onsdag.

– Situasjonen er verre enn på mange år, sier en politikilde til ABC Nyheter.

Les saken: Politiet slår alarm om voldelige ungdomsgjenger

Arbeiderpartiet frykter politireformen kan bli et hinder

Leder av Stortingets justiskomité og Ap-nestleder Hadia Tajik er rystet over utviklingen i gjengmiljøet, og onsdag la hun og Arbeiderpartiet frem et forslag i Stortinget hvor de ber regjeringen prioritere innsatsen mot organisert kriminalitet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Ap-politiker Jan Bøhler har gode kjennskaper til gjengmiljøene i Oslo, nå mener han politikken må endres. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Ap-politiker Jan Bøhler har gode kjennskaper til gjengmiljøene i Oslo, nå mener han politikken må endres. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Saken i ABC Nyheter er veldig alarmerende, og selv om vi har hatt ganske mange sånne alvorlige voldsepisoder den siste tiden, kan vi ikke begynne å tenke at vi har så mange at vi nærmest ikke reagerer, sier stortingsrepresentant og forslagsstiller, Jan Bøhler, til ABC Nyheter.

Ap-veteranen, som i flere år har engasjert seg i arbeidet med gjengmiljøer og gjengkriminalitet, mener regjeringen ikke forstår alvoret i situasjonen som utspiller seg i gjengmiljøet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeiderpartiet frykter deler av politireformen vil svekke politiets ressurser til å bekjempe organisert kriminalitet.

– Det er usikkert om arbeidet med organisert kriminalitet vil bli ivaretatt på en god måte under gjennomføringen av politireformen, sier Bøhler.

Dette er begrunnelsen:

– Det foregår alvorlig kriminalitet i ungdomsgjenger mange steder i Oslo nå. Det kan det være mange årsaker, men vi må ikke være naive å tro at dette bare er ungdom som vil sloss. Dessverre er det nok også innslag av det, men ungdommen er også brikker i organisert kriminalitet. Det er bakmenn som styrer, de vil gjøre området de selger narkotika i større og da sender de ungdom for å sloss, sier Ap-representanten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bøhler mener det er et steg i feil retning at seksjonen for organisert kriminalitet blir en del av en større enhet, og frykter det kun blir etterforskning av synlig kriminalitet i gatene istedenfor at man tar gjengmiljøene ved roten.

– Jeg frykter regjeringen legger opp til reaktiv etterforskning der man rykker ut ved enkelthendelser og ikke aktivt setter ned en gruppe som kan jobbe med å ta bakmennene over lengre tid, sier Bøhler og fortsetter:

– 1. mai ble seksjonen for organisert kriminalitet i Oslo lagt ned, og fordelt inn i en større enhet, og det er det som er bekymringen. Vi frykter fokuset på gjengmiljøene forvitrer inn i en helhet der, slik at de bare kan rykke ut på hendelser. Det politiet må få ressurser til å gjøre er å ta gjengene ved roten, de har mange nok å ofre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Politiet er bekymret for en økning i alvorlig kriminalitet hos ungdom under 15 år. Her fra Furuset i mai da politiet rykket ut etter melding om slagsmål. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Politiet er bekymret for en økning i alvorlig kriminalitet hos ungdom under 15 år. Her fra Furuset i mai da politiet rykket ut etter melding om slagsmål. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Ifølge Bøhlers opplysninger finnes det kriminelle gjenger med 60-90 personer på heltid, med 150-300 som arbeider for ledelsen og med allianser til internasjonale mafia.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Lederne får jobbe i fred fordi det er de som opererer ute på gata som blir tatt, konkluderer Bøhler.

ABC Nyheter har vært i kontakt med justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsens politiske rådgiver onsdag, men Amundsen har ennå ikke vært tilgjengelig for kommentar.

I Stortinget sa Amundsen at han ikke ser «ikke at det er noen motsetningsforhold mellom det reaktive mot en hendelse og et strategisk langsiktig arbeid».

Statsråden forsikret Bøhler om at det vil være rom i politireformen for langsiktig, strategisk arbeid over tid for å ta bakmennene.

Har du tips kontakt ABC Nyheter på mads.fremstad@abcnyheter.no

Les også: Politi, brannvesen og vektere angrepet av steinkastende ungdom

– Ønsker å bli rekruttert

Bøhler frykter mulighetene til å tjene store penger er det som drar ungdom inn i miljøene.

– Unge i gjengmiljøet har fortalt meg at de ønsker å bli rekruttert av de voksne gjengene, fordi der kan de tjene masse penger. Gjengene frister med store pengemidler, og for å bli et gjengmedlem skal de vise at de er fryktet. Hvis de har vist at de kan banke opp folk, vil gjengene være klar for å ta dem inn og bygge de opp. Det blir en negativ spiral, fastslår Bøhler.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge stortingsrepresentanten har han fått «referat» fra rekrutteringsmøter der ungdom blir oppfordret til å bevise i praksis at de kan utføre voldelige handlinger.

– Gjengmiljøene går inn i all kriminalitet man kan tjene penger på. Dette er profesjonelle miljøer, og hvis vi ikke skjønner at de er kjernen, har vi et problem. Det er bakmennene og de organiserte som ungdommene knytter seg til vi må rette spydspissen mot, og hvis vi bare reagerer ute på gata får vi aldri stoppet det, sier Bøhler.

Les forslagene fra Bøhler og Ap i sin helhet her: Dette vil Arbeiderpartiet

Forslagene fra Bøhler og Arbeiderpartiet ble nedstemt i Stortinget onsdag med 42 mot 58 stemmer.

Les også: «Hvilken terrorfelle skal vi gå i?»

Gjenger i Oslo

  • Seksjonen for organisert kriminalitet ved Oslo politidistrikt, følger «fire-fem» gjengstruktur i Oslo tett. «B-gjengen» og «Young Guns» regnes som etablerte nettverk. Det gjør også «Furuset Bad Boys» og nå «Young Bloods».
  • Gjengene er involvert i narkotikamiljøet. Gjengenes narkotikavirksomhet har nedslagsfelt over hele landet.
  • Gjengmiljøet i Oslo preges av mange personkonflikter, og faren for voldelige oppgjør er stor
  • Gjengene forsøker å utvide området sitt, noe som gjøres gjennom vold og trusler.
  • Flere kriminelle med tilknytning til gjengmiljøet forsøker å bygge opp lovlige virksomheter ved siden av eller i sammenheng med den ulovlige aktiviteten de holder på med.
  • Gjengene søker løpegutter i ungdomsmiljøer.
  • Grove voldshandlinger blir sjelden glemt og hevnaksjoner kan forekomme i mange år i etterkant

Kilde: NRK, Kripos' Trendrapport 2016 og NTB