Sessions sier han anbefalte Trump å sparke Comey

Artikkelen fortsetter under annonsen

Justisminister Jeff Sessions sier det var han som anbefalte president Donald Trump å gi FBI-sjef James Comey sparken i forrige måned. Samtidig avviser han kontakt med Russland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sessions begrunner det med at han som justisminister har ansvar for å holde oppsyn med det føderale politiorganet.

– Å foreslå at han er uegnet til å lede FBI som følge av én enkelt spesifikk etterforskning ville ha vært absurd, sa Sessions under en høring i Senatets etterretningskomité tirsdag.

Sessions forklarte under høringen at han aldri hadde hatt samtaler med Comey om Comeys arbeid i tiden før Comey fikk sparken av Trump, men at han var bekymret for Comeys evne til å lede FBI. Derfor diskuterte Sessions saken med visejustisminister Rod Rosenstein.

Les også: Sessions avviser kontakt med Russland

Beste utfall

– Vi var begge enige om at en ny start i FBI trolig ville være det beste utfallet, sa Sessions under høringen.

Sessions ble under en høring spurt om det finnes lydopptak av samtaler mellom Trump og Comey. Bakteppet er at Trump på Twitter har referert til lydopptak, like etter at han hadde gitt Comey sparken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det hvite hus har ikke bekreftet at det finnes noen lydopptak. Sessions selv sa tirsdag at hvis slike lydopptak finnes, vil man "trolig" være forpliktet til å ta vare på dem.

Les også: Mattis: USA vinner ikke mot Taliban

– Forferdelig og avskyelig løgn

USAs justisminister avviser alle anklager om at han skal ha hatt kontakt med Russland i forbindelse med valgkampen før presidentvalget.

– Anklager om at jeg skal ha vært klar over en forståelse med russiske myndigheter for å skade dette landet som jeg har tjent i 35 år, eller å undergrave integriteten i vår demokratiske prosess, er en forferdelig og avskyelig løgn, sa Sessions.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han avviste at han noen gang har møtt eller diskutert saken med russiske tjenestemenn.

Sessions avviste også at han har hatt et tredje møte med Russlands ambassadør til USA, Sergej Kisljak.

Les også: Trump vurderer å sparke spesialetterforsker Mueller

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ambassadør-møte

Kontakten mellom Sessions og ambassadør Kisljak ble omtalt av tidligere FBI-sjef James Comey da Comey møtte i etterretningskomiteen i forrige uke.

I den lukkede delen av høringen skal Comey da ha sagt at det kan ha vært et tredje møte mellom Sessions og Kisljak på Mayflower-hotellet i Washington i april i fjor.

Sessions bekreftet tirsdag at han var på hotellet, men at det var i anledning en tale av daværende presidentkandidat Donald Trump. Sessions sa han ikke kan huske å ha hatt private møter eller samtaler med russiske tjenestemenn under arrangementet ved hotellet.