Nå er det opp til EU og Kina å redde Parisavtalen

Kinas statsminister Li Keqiang var torsdag på besøk hos Tysklands statsminister Angela Merkel i Berlin. Der lovte han at Kina vil stå ved Parisavtalen uansett hva USA bestemmer seg for å gjøre.
Kinas statsminister Li Keqiang var torsdag på besøk hos Tysklands statsminister Angela Merkel i Berlin. Der lovte han at Kina vil stå ved Parisavtalen uansett hva USA bestemmer seg for å gjøre. Foto: Michael Sohn / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Parisavtalen var babyen til Kina og USA. Men det er EU og Kina som må trå til når USAs president Donald Trump frasier seg foreldreansvaret. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kinas statsminister Li Keqiang er torsdag og fredag på besøk i EU-hovedstaden Brussel.

Der vil han og EUs ledere legge fram en kraftfull erklæring om klima, opplyser en høytstående EU-tjenestemann. Erklæringen vil ifølge tjenestemannen inneholde klare garantier om at både EU og Kina vil stå ved Parisavtalen, uansett hva USAs president Donald Trump bestemmer seg for å gjøre.

– Enighet mellom EU og Kina om full gjennomføring av de internasjonale forpliktelsene under Parisavtalen blir bare enda viktigere hvis en annen stor partner trekker seg ut, sier kilden.

Håper på nytt lederskap

Trump varslet natt til torsdag at han vil kunngjøre sin endelige beslutning om Parisavtalen klokka 21 norsk tid torsdag.

På forhånd opplyste kilder i Det hvite hus til en rekke amerikanske medier at han trolig vil trekke USA ut av avtalen.

Les også: Trump kunngjør Parisavtale-avgjørelse torsdag

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det har fått både eksperter og miljøvernere til å rette blikket mot EU og Kina. I fravær av amerikansk lederskap blir det opp til dem å sikre at det skjøre avtaleverket ikke rakner helt.

– I forkant av Paris gikk Kina fra å være klimaversting til å bli en forsiktig leder. Nå har Kina mulighet til å bli en sann klimaleder, sier Li Shuo i Greenpeace i Kina.

Foreldreansvar

Det var samarbeid mellom USA og Kina som førte til at Parisavtalen ble unnfanget, påpeker Li.

De to landene møttes i det skjulte, og i november 2014 klarte de å bli enige om hvor mye hver av dem skulle kutte i utslippene. Den enigheten regnes som selve frøet til klimaavtalen som verden nedkom med i Paris ett år senere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Den vanskelige oppgaven blir å sikre Paris-babyen en trygg oppvekst. Jeg tror EU og Kina vil få foreldreansvaret. Det er viktig at barnet får gode foreldre, sier Li.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvis den amerikanske faren mishandler avtalen, er det kanskje like greit at den får vokse opp et annet sted, sier han.

Les også: – Trump trekker USA ut av Parisavtalen

Kina har størst utslipp

Kina er det landet i verden med størst utslipp av klimagasser. USA er nummer to på verstinglisten. Hva de to landene gjør, får derfor stor betydning for kampen mot global oppvarming.

I 2001 trakk USA seg fra Kyotoprotokollen, forløperen til Parisavtalen. En viktig del av begrunnelsen til daværende president George W. Bush var at Kina ikke hadde påtatt seg noen forpliktelser.

En balanse der både USA og Kina forpliktet seg, ble derfor regnet som avgjørende for suksess i Paris 14 år senere.

Les også: Norge ble advart om at Trump trolig ville trekke seg ut

Avhengig av bærekraft

Den balansen forsvinner hvis USA nå trekker seg ut. Men denne gangen lover Kina å stå ved avtalen uansett.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kina vil fortsette å gjennomføre løftene som ble gitt i Parisavtalen, og gå med faste skritt mot målet for 2030, sa statsminister Li da han besøkte Tysklands statsminister Angela Merkel i Berlin i forkant av besøket i Brussel.

Les også: Svensk advarsel mot at USA dropper Parisavtalen

Ifølge ham er det i Kinas egeninteresse å holde fast på klimaavtalen fordi kineserne er avhengige av at landet utvikler seg på en bærekraftig måte.

Likevel ligger alt til rette for at klimautslippene kan fortsette å øke de nærmeste årene. Kina har ikke lovt mer enn at utslippstoppen skal nås rundt år 2030.