Kari Grønås har fått ny lungekreft-medisin to ganger

Kari Grønås opplever bivirkningene til de nye medisinene som milde. Hun har faktisk lurt på om hun har glemt å ta medisinene noen ganger.
Kari Grønås opplever bivirkningene til de nye medisinene som milde. Hun har faktisk lurt på om hun har glemt å ta medisinene noen ganger. Foto: Kathleen Buer / ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kari Grønås (53) har levd fem gode og aktive år med lungekreft takket være målrettet behandling.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lungekreft:

Det finnes to hovedtyper lungekreft: Småcellet og ikke-småcellet

Ikke-småcellet lungekreft deles inn i tre undergrupper: Adenokarsinom, plateeptilkarsinom og storcellekarsinom.

Hos rundt 10 prosent av pasientene med adenokarsinom har svulsten en mutasjon som heter EGFR.

Denne kan behandles med målrettet behandling, altså EGFR-hemmere som hindrer cellene i å dele seg.

Det finnes tre medikamenter som brukes når pasienten er EGFR-positiv.

2-5 prosent av pasienter som har ikke-småcellet lungekreft tester positiv på ALK-mutasjon. Da finnes det også behandlinger som hindrer at svulsten vokser.

Disse genforandringene oppstår i svulsten og er ikke arvelige.

Kilde: Foredrag Oslo Cancer Cluster

– Det var selvfølgelig et sjokk i begynnelsen. Det var veldig vondt. Jeg er nok litt sånn at jeg får en reaksjon tidlig, og så går det over til «dette er noe jeg skal bekjempe. Dette skal vi få til». Jeg har vært relativt lite lei meg oppi det hele. Jeg har bestemt meg for at jeg skal leve livet så godt jeg kan og ha det så godt som mulig. Jeg skal også gjøre det beste ut av hverdagen og den tiden jeg har, forteller Kari Grønås (53) til ABC Nyheter.

Grønås ble diagnostisert med lungekreft med spredning i 2012. Hun testet heldigvis positivt for genforandringen EGFR, noe som innebar at hun fikk ny målrettet behandling. Det har trolig forlenget livet hennes med mange år.

Denne uken holdt hun foredrag under et frokostmøte i regi av Oslo Cancer Cluster.

Bestemte seg for å kjempe

2012: Kari Grønås var på ferie da hun opplevde symptomer for første gang. Hun merket kraftløshet og smerter i beinet, men trodde dette hadde naturlige forklaringer. Da hun kom hjem ble smertene verre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Grønås kunne ikke forstå at hun kunne ha en alvorlig sykdom, men i desember 2012 bekreftet CT-bildene legenes mistanke om kreft i bekkenet. Tredje juledag fikk hun beskjed om at dette var lungekreft med spredning.

Dette var alvorlig, det skjønte hun godt. Men etter fortvilelsen hadde lagt seg, bestemte hun seg for å kjempe.

Grønås har jobbet mange år i legemiddelindustrien, og brukte tiden fram til biopsisvarene kom på å lese seg opp og kontakte eksperter i utlandet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Da biopsisvarene var klare, ble hun kalt inn til møte på Radiumhospitalet. Der møtte hun overlege Odd Terje Brustugun og teamet hans, som hun oppfattet som godt forberedte og kompetente.

Les saken: – Lungekreft kan bli en kronisk sykdom

Deltok i klinisk studie

Legene fortalte at Grønås hadde ikke-småcellet lungekreft av typen adenokarsinom. Hun var også EGFR-postitiv, noe som innebar at hun ikke trengte cellegiftbehandling. Denne krefttypen lar seg nemlig behandle med en såkalt EGFR-hemmer. Grønås fikk tre valg: Hun kunne velge en av to EGFR-hemmere som var tilgjengelige, eller delta i en klinisk studie.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Grønås valgte å delta i den kliniske studien hvor hun fikk tilgang til ny medisin og tett oppfølging fra ekspertene på Radiumhospitalet.

Bivirkningene var snille i forhold til cellegift. Medisinen kjørte ikke immunforsvaret i senk og ville ikke føre til hårtap.

Grønås har gått til kontroller hver tredje måned på Radiumhospitalet. Mellom kontrollene har hun vært i full jobb og levd et aktivt liv.

Hun har til og med gått over Finnmarksvidda på ski.

Les også: Antallet tilfeller av lungekreft har aldri vært så høyt som i dag

Saken fortsetter under bildet

Kari Grønås holdt et foredrag om målrettet behandling fra et pasientperspektiv under et frokostmøte i regi av Oslo Cancer Cluster torsdag 1. juni. Foto: Oslo Cancer Cluster
Kari Grønås holdt et foredrag om målrettet behandling fra et pasientperspektiv under et frokostmøte i regi av Oslo Cancer Cluster torsdag 1. juni. Foto: Oslo Cancer Cluster

Kreften kom tilbake

I vinter var Grønås til kontroll igjen. Legene tok en PET-scan, som viste at kreften hadde utviklet seg, og det var oppstått metastaser (søster-svulster) i skjelettet. Grønås måtte gjennom nye undersøkelser.

Heldigvis testet hun positiv på tester som viste at hun kunne være en kandidat for nok en klinisk studie med en tredje generasjons EGFR-hemmer som er godkjent av Legemiddelverket, men som Beslutningsforum fortsatt ikke har bestemt om skal tas i bruk i Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå har Kari Grønås (53) hatt lungekreft i fem år, og fått ny behandling gjennom to kliniske studier. De nye medisinene har så få bivirkninger at Grønås noen ganger lurer på om hun faktisk har tatt medisiner.

Hun lever et godt liv.

– Hvor viktig var det at du deltok i kliniske studier?

– Det var helt avgjørende fordi disse medisinene jeg fikk var ikke tilgjengelig på det norske markedet. Det viste seg også at medisinene jeg fikk også var bedre enn medisinene som ble brukt den gangen. Jeg tror det har vært helt avgjørende for den gode utviklingen som jeg har hatt.

Grønås mener også det har vært en fordel at hun har jobbet flere år i legemiddelindustrien.

– Det har vært viktig for å forstå hva dette dreier seg om. Det har gjort at jeg kan stille spørsmål til legene om hva som er den beste behandlingen, og at jeg har hatt en trygghet om at behandlingen jeg har fått har vært den beste, sier hun og legger til:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg snakker med flere som er kreftsyke, og de synes det er vanskelig å vite hva de skal spørre legene om, hva de kan kreve og hvilke muligheter de har.

Les også: – Jeg fikk vite at jeg hadde lungekreft med spredning - det er uhelbredelig

– Oppsøk Radiumhospitalet

Grønås har vært aktiv hele livet, og har heller aldri røyket. Akkurat nå er hun litt sykemeldt siden hun fikk progresjon.

– Jeg jobber som konsulent hvor jeg bruker erfaringen min med prosjektledelse til å hjelpe oppstartsbedrifter med å utvikle legemidler fra forskning til de havner på markedet. I tillegg sitter jeg i to styrer for selskaper som utvikler kreftmedisin.

– Hva er dine beste råd til andre som får din type diagnose?

– Jeg råder alltid andre til å oppsøke Radiumhospitalet. De sitter med den tyngste kompetansen. Det er det beste valget jeg har tatt.

Les også:

– Alle som eier egen bolig bør måle radonnivået i vinter

AA Gill beskriver kreftbehandlingen i sin siste artikkel