Derfor skal du ikke tisse på brennmanet-såret

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tror du det hjelper å tisse på såret dersom du blir brent av en brennmanet? Det er bare piss.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Å bli brent av en brennmanet er en vond og sviende opplevelse. Men skulle uhellet først være ute, bør du ikke følge det gamle kjerringrådet som handler om å tisse på den sviende huden. Urin hjelper nemlig ikke med å lindre smertene. Det gjør bare vondt verre, ifølge American Chemical Society.

Det er riktignok litt syre i urinen, og syre kan ha en effekt på brennmanetens gift. Men syremengden er så liten at det ikke vil hjelpe. Tvert i mot vil kraften fra selve tissestrålen kunne bidra til at brennmanetens små harpuner med giftstoff (neslecellene) på huden din vil bli trigget til å aktiviseres. Hvilket innebærer at det utsondres mer gift fra brenntrådene.

Les også: Brennmaneter - dette gjør du hvis du blir brent

I stedet for å stå på stranden og tisse på hverandre, anbefaler forskerne at du heller forsøker å rense det sviende området med sjøvann mens du fortsatt befinner deg i vann. Det anbefales da selvsagt at du beveger deg til en mer brennmanet-fri del av sjøen.

Vel på land igjen anbefales det at du fortsetter å rense såret med eddik. Eddiken gjør at giften ikke virker så kraftig i kroppen.

Se video med gode tips og råd øverst i artikkelen.

Les også: Førstehjelpen du bør kunne