NATO splittet om koalisjonen mot IS

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg holdt onsdag en pressekonferanse om det ekstraordinære NATO-toppmøtet som skal holdes i Brussel torsdag kveld. Foto: Virginia Mayo / AP / NTB scanpix
NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg holdt onsdag en pressekonferanse om det ekstraordinære NATO-toppmøtet som skal holdes i Brussel torsdag kveld. Foto: Virginia Mayo / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

NATO vurderer å gå inn som formelt medlem i koalisjonen mot IS i Syria og Irak. Men de allierte klarer ikke å bli enige.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi diskuterer fortsatt om NATO skal bli fullt medlem av den globale koalisjonen, sier NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg dagen før NATOs ekstraordinære toppmøte i Brussel.

NATOs håp var å ha vedtaket klart før toppmøtet, som en symbolsk gave til USAs president Trump. Han er svært opptatt av at NATO må påta seg en større rolle i kampen mot terror.

Men diskusjonene har vært vanskelige, og spesielt Tyskland og Frankrike har hatt motforestillinger.

Ser fordeler

Stoltenberg mener det har både politiske og praktiske fordeler å bli med i koalisjonen. Han påpeker at samtlige allierte i NATO uansett allerede er med i den.

– Mange allierte ønsker at NATO skal bli fullt medlem. Det er to grunner til dette. Den ene er at det vil sende et sterkt signal om samhold i kampen mot terror. Den andre er at det vil gi oss en bedre plattform for samordning mellom partnerne i koalisjonen, sier Stoltenberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

NTB er kjent med at NATO-sjefen skal ha argumentert for medlemskap i diskusjonene internt i alliansen.

Fra før er NATO med som observatør, og NATO støtter koalisjonen med tredimensjonal overvåking av luftrommet over Syria og med opplæring av soldater i Irak og Jordan.

Bekymret for signaleffekten

Flere allierte har likevel problemer med å se merverdien av fullt medlemskap for NATO, all den tid samtlige medlemsland likevel er med.

Det er også bekymring for hvilken signaleffekt det vil sende at NATO blir offisielt medlem, og noen er urolige for at det kan forrykke balansen i koalisjonen, samtidig som det kan trekke NATO dypere inn i borgerkrigen i Syria.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det har vært krevende diskusjoner, sier en NATO-diplomat som uttaler seg anonymt om saken.

Fra tysk og fransk side har det vært avgjørende å få forsikringer om at NATO ikke skal delta i kampoperasjoner i Syria. Ifølge Stoltenberg er dette ikke aktuelt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det har ikke kommet noen forespørsler om at NATO skal ha noen rolle i kampoperasjonene, sier han.

Norge deltar

Norge deltar aktivt i koalisjonen og skal ikke ha noen større motforestillinger mot formelt medlemskap for NATO som organisasjon.

Norge har rundt 60 soldater som gir veiledning til irakiske regjeringsstyrker i provinsen Anbar i Irak. I tillegg har Norge en like stor gruppe soldater som hjelper syriske opprørere i Jordan. Innsatsen ble tidligere i år forlenget til 2018.

Det har også kommet meldinger om at norske soldater skal ha deltatt i operasjoner inne på syrisk jord.